Är december en bra månad att köpa aktier i Merck & Co?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 18, 2020
  • Merck & Co såg en betydande vinst från sitt direkta innehav i Moderna.
  • Företaget höjde sin prognos för helåret 2020.
  • Merck & Co förklarade en utdelning på 0,65 dollar per aktie för kvartalet, vilket motsvarar en ökning på 6,6%.

Aktierna i Merck & Co (NYSE: MRK) har funnit starkt stöd över 75 dollar, men priset kämpar fortfarande för att bryta över motståndet vid 90 dollar. Merck såg en betydande vinst från sitt direkta innehav i Moderna och bolaget har ökat sin kvartalsutdelning med 6,6%.

Grundläggande analys: FDA godkände Mercks kompletterande ansökan om biologisk licens (sBLA)

Amerikanska Merck & Co är ett av världens största läkemedelsföretag. Merck & Co äger bl.a. Keytruda, som är ett av de bäst presterande läkemedlen globalt, och företaget har utmärkta tillväxtutsikter framöver.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Merck & Co rapporterade sitt Q3-resultat i slutet av oktober. De totala intäkterna hade då ökat med 1,2% jämfört med motsvarande period året innan till 12,55 miljarder dollar medan QAP GAAP EPS låg på 1,16 dollar. De totala intäkterna hade ökat mer än förväntat (med 340 miljoner dollar) och företaget höjde sin prognos för 2020.

Försäljningen av Keytruda, som är företagets bäst säljande produkt, fortsatte att öka och uppgick till 3,7 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket motsvarade nästan 30% av Mercks totala intäkter. En positiv nyhet är att FDA godkänt Mercks kompletterande ansökan om biologisk licens (sBLA) för att använda Keytruda för förstahandsbehandling av patienter med karcinom i matstrupen och mag-matstrupen (GEJ).

Det är värt att nämna att Merck & Co investerade betydande summor i Moderna-aktier under 2018. Priset på Modernas aktier har mångdubblats efter positiva testresultat för företagets covid-19-vaccin.

Merck & Co såg en betydande vinst från sitt direkta innehav i Moderna och bolaget förklarade en kvartalsutdelning på 0,65 dollar per aktie, vilket motsvarar en ökning med 6,6% jämfört med den senaste utdelning. Det kan också vara värt att känna till att Warren Buffetts Berkshire Hathaway nyligen har köpt 22,4 miljoner aktier i Merck.

Merck & Co:s resultat för 2019 ökade till 9,8 miljarder dollar från 6,19 miljarder dollar 2018. Företaget har ett lockande ”risk/reward”-förhållande och kanske nu det vara rätt tid att investera i Merck & Co-aktier just nu.

Teknisk analys: Tjurar fokuserar på att bryta motståndsnivån vid 90 dollar

Datakälla: tradingview.com

När vi tittar på diagrammet ovan (en årsperiod) så ser vi att aktiekursen försvagades från 92 till under 66 dollar i början av året och att det aktuella priset nu ligger runt 80 dollar. De viktiga stödnivåerna är 75 och 70 dollar, samtidigt som 85 och 90 dollar representerar motståndsnivåerna.

Om priset sjunker den närmaste tiden kan ett pris i intervallet 60 till 70 dollar vara ett bra tillfälle att investera i Merck & Co-aktier. Om priset å andra sidan stiger över motståndsnivån vid 85 dollar kommer nästa mål att ligga runt 90 dollar.

Sammanfattning

Merck & Co rapporterade ett mycket starkt Q3-resultat. De totala intäkterna hade ökat mer än väntat och bolaget höjde sin prognos för 2020. Keytruda-försäljningen fortsätter att öka och FDA godkände Mercks kompletterande ansökan om biologisk licens (sBLA) för att använda läkemedlet för förstahandsbehandling av patienter med karcinom i matstrupen och mag-matstrupen. Merck & Co såg en betydande vinst från sitt direkta innehav i Moderna och bolaget har ett positivt ”risk/reward”-förhållande.