Läge att investera när Exxon Mobils aktier fallit med 40% under året?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 26, 2020
  • Goldman Sachs och Wells Fargo höjde sina prismål för Exxon Mobil i december.
  • Om priset stiger över 45 dollar kan nästa mål ligga runt 50 dollar.
  • Exxon Mobil kommer att skära ned 15% av den globala arbetskraften i slutet av 2021.

Aktierna i Exxon Mobil (NYSE: XOM) har försvagats från 70 till under 33 dollar i början av året och det aktuella priset ligger runt 41,60 dollar. Goldman Sachs höjde sitt prismål för Exxon Mobil till 52 dollar i december, och trots den utmanande pandemisituationen är utdelningen säker.

Grundläggande analys: Utdelningen förblir säker

Exxon Mobil är ett amerikanskt multinationellt olje- och gasföretag med huvudkontor i Texas. Exxon Mobil-aktier kan vara ett mycket bra investeringsalternativoch de flesta finansanalytiker förväntar sig att priset kommer att stiga avsevärt de närmaste åren.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trots osäkerheten i samband med covid-19-pandemin rapporterade Exxon Mobil mindre förluster än väntat under tredje kvartalet. De totala intäkterna minskade med -29,0% på årsbasis till 46,2 miljarder dollar medan QAP GAAP EPS låg på -0,15 dollar.

Företaget meddelade att de kommer att begränsa sina investeringar under nästa år till mellan 16 miljarder till 19 miljarder dollar. Exxon Mobil kommer att skära ned den globala arbetskraften med 15% i slutet av 2021 för att kunna hantera framtida råvarupriscykler samtidigt som en tillförlitlig utdelning bibehålls.

”Ny framgångsrik prospektering och minskade utvecklingskostnader för strategiska investeringar har ytterligare ökat värdet på vår branschledande investeringsportfölj,” sa VD Darren Woods.

Exxon Mobil är ett stabilt företag med en bra position på marknaden och med den nuvarande aktiekursen är företaget inte övervärderat. Grunderna för detta företag är mycket bra – företaget risker inte några problem med kassaflödet, EBITDA ligger på över 18 miljarder dollar och utdelningen förblir säker.

Goldman Sachs höjde sitt prismål till 52 dollar för Exxon Mobil i december och konstaterade att företaget har ett positivt ”risk/reward”-förhållande.

Teknisk analys: Ett brott över motståndet vid 50 dollar skulle vara ett tecken på att trenden vänds

Tekniskt sett förblir Exxon Mobil-aktier kvar på en björnmarknad, och det första tecknet på en vändning av trenden skulle vara om priset bryter över motståndet vid 50 dollar. Om priset skulle falla den närmsta tiden skulle ett pris i intervallet 30 till 35 dollar vara ett bra tillfälle att investera i Exxon Mobil-aktier.

Datakälla: tradingview.com

De kritiska stödnivåerna är 40 och 35 dollar, samtidigt som 45 och 50 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 45 dollar skulle det vara en signal att köpa Exxon Mobil-aktier, och nästa mål kan då ligga runt 50 dollar. Men om priset å andra sidan faller under stödnivån vid 40 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal.

Sammanfattning

Exxon Mobil är ett stabilt företag med en bra position på marknaden och med nuvarande aktiekurs är företaget inte övervärderat. Företaget går i rätt riktning, och en positiv nyhet är att Goldman Sachs och Wells Fargo höjde sina prismål för Exxon Mobil i december.