Barnes & Noble Educations tvingas till kostnadsbesparingar under covid-19

Författad av: Jayson Derrick
december 30, 2020
  • Barnes & Noble Education driver nästan 800 bokhandlar på amerikanska campus.
  • Under toppen av covid-19-pandemin stängdes samtliga butiker.
  • Idag är cirka 50 butiker stängda och det kommer dröja innan undervisningen återgår till det normala.

Thomas Donohue, CFO för Barnes & Noble Education Inc. (NYSE: BNED), berättade för The Wall Street Journal i en intervju att företaget kommer att fortsätta att prioritera kostnadsbesparande initiativ eftersom skolor över hela världen förblir stängda.

Butiker på campus

Barnes & Noble Education skapades 2015 när det ikoniska bokhandlaren delades upp i två enheter. Kärnverksamheten döptes om till Barns Group Inc. (NYSE: B) medan BNED består av bokhandelsverksamheten på amerikanska college-campus.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Läroböcker kan vara en lönsam investering, enligt en rapport från Piper Sandler från slutet av augusti.

BNED driver nästan 800 butiker vid amerikanska colleges, som alla tvingades stängda under covid-19-pandemins tidiga dagar. Idag förblir 52 butiker stängda medan hundratals andra fortfarande känner av effekterna av distansstudier.

Under tiden måste företaget luta sig mot sin digitala verksamhet för att kompensera för förlusterna inom detaljhandeln. Ledningen vill inte sänka kostnaderna för sina onlineaktiviteter, vilket inkluderar deras e-bokenheter, digitala media, anpassade bokhandlar och inlärningstjänsten Bartleby som erbjuder läxhjälp och andra former av vägledning.

Företagets fysiska närvaro i detaljhandeln är inte den enda utmaningen som de måste ta sig an. Needhams analytiker Ryan MacDonald sa till WSJ att Donohue och resten av ledningsgruppen står inför en ny uppsättning utmaningar vad gäller lagerhantering.

”Om de har slut på lager inom vissa ämnen, måste de ändå kunna fylla alla försäljningsorder som kommer in ganska snabbt och inom ett par veckor högst,” sa analytikern.

Färre arbetstillfällen

Den olyckliga situationen tvingade BNED att säga upp ett antal arbetare, enligt WSJ-intervjun. Inkomsterna var inte tillräckliga för att behålla samtliga företagets tidigare 5 500 anställda.

Företaget rapporterade en försäljningsminskning med 22,9% till 595,5 miljoner dollar under kvartalet som slutade den 31 oktober. Under samma kvartal minskade försäljnings- och administrationskostnaderna med 21,4 miljoner dollar, vilket ändå inte motsvarade de förlorade intäkterna. Donohue berättade för WSJ att när han ser tillbaka så beklagar han att han inte avskedade de permitterade arbetarna tidigare för att minska kostnaderna.

”Vi kunde ha handlat snabbare,” sa han i intervjun. ”Det är nog min största läropenning.”

Svårt att säga när situationen återgår till det normala

Det finns ingen direkt tidsram för när utbildningssektorn kan återgå till pre-pandemiska verksamhetsnivåer och BNED:s ledningsgrupp anpassar sig därefter genom att leta sätt att sänka kostnaderna. Faktum är att företaget inte har något annat alternativ än att fortsätta att sänka kostnaderna på alla sätt de kan på kort sikt.

Vissa colleges är övertygade om att studenter kan återvända till klassrum till hösten. Men unga och friska studenter är mycket lågt på prioriteringslistan för att vaccineras mot covid-19-viruset.