Bomullspriserna ser en 2 års höjdpunkt efter leveransproblem

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 7, 2021
Updated: feb 25, 2021
  • Bomullspriserna ligger på en 2 års höjd, medan de möter motstånd på den psykologiska nivån på 80 dollar.
  • Marknaden reagerar fortfarande på USA:s förbud mot kinesisk bomull och bomullsprodukter.
  • Ogynnsamt väder i viktiga bomullsodlingsområden i USA har utlöst försörjningsproblem.

Bomullspriserna ser just nu det högsta priset på två år. Varans terminer har till stor del varit i grönt i över 2 veckor nu. I tisdags slog den sitt högsta pris sedan december 2018. Sedan dess har den hittat motstånd runt den psykologiska nivån på 80 dollar. Prisökningen är marknadens reaktion på USA:s förbud mot importerade bomullsprodukter från Kina. Dessutom har det ogynnsamma vädret i viktiga bomullsodlingsområden inom USA påverkat varuförsörjningen.

bomullspriser

Ogynnsamt väder i viktiga bomullsodlingsområden inom USA

Flera viktiga regioner för bomullsodling har haft svåra väderförhållanden; en aspekt som gynnat priserna på bomull. Texas, den största bomullsproducerande staten i USA, är en av de drabbade regionerna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

När han talade till The Wall Street Journal noterade en av jordbrukarna i regionen att torka har lett till att hans avkastning minskat med en tredjedel. Han sade: ”Vi har varit i en dålig cykel här i flera år nu.” I andra delar av staten ledde orkanen Hanna runt juli 2020 till kraftiga översvämningar som drabbade bomullsodlingen.

US Department of Agriculture (USDA) har förutspått att den nuvarande inrikesodlingen kommer att ligga på den lägsta nivån på fem år. I sin WASDE-rapport i december sänkte byrån sina amerikanska produktionsutsikter med 1,1 miljoner balar. Justeringen berodde på att Texas minskade produktionen med 900 000 balar.

USA förbjuder kinesisk bomull

Bomullspriserna reagerar vidare på Trumps administrationens beslut att förbjuda bomullsrelaterad import från Kina . I december gjorde USA:s regering ett förbud mot inköp av bomull och dess produkter från en stor kinesisk exportör. Tillkännagivandet var landets strategi för att fördöma anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i Xinjiang.

Speciellt står regionen för cirka 85% av Kinas bomullsproduktion. På global nivå exporterar Kina cirka 40% av de textilier som konsumeras över hela världen. Dessutom är dess klädexport cirka 30% av den globala konsumtionen.

För dem vars intresse är att investera i varor som bomull är lagen ytterligare ett slag för textilindustrin. Deltagare i denna sektor har till stor del påverkats av coronaviruspandemin. Vaccinutbyggnaden ökade deras förhoppningar om en bättre affärsmiljö under det nya året. Som sådant har förbudet mot kinesisk import ökat utbudet, vilket leder till stigande bomullspriser.

Bomullsprisens tekniska utsikter

Bomullspriserna finner motstånd runt den psykologiska prisnivån på 80 dollar. För närvarande handlar bomullsterminer över de 20- och 50-dagars exponentiella rörliga medelvärdena. Ur detta perspektiv kan priserna bryta upp på kort sikt. Jag förutspår dock att uppåttrenden snart kommer att vända nedåt. Dess nuvarande RSI är 74,77. Siffran är en indikation på att varans framtid är på väg till det överköpta territoriet. En ytterligare höjning av bomullspriserna kommer att få investerare att vinna vinst; vilket resulterar i en nedåtgående trend.

bomullspriser

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust