Anglo American Platins intäkter steg med 38% under 2020

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 23, 2021
  • Anglo American Platins intäkter steg med 38% under räkenskapsåret 2020.
  • Det sydafrikanska gruvbolaget rapporterar 1,47 miljarder pund i grundintäkter.
  • Anglo American Platinum förklarar 2,21 pund i ordinarie utdelning.

Anglo American Platinum Ltd. (JSE: AMS) meddelade igår att deras grundvinster ökade 64% år 2020. Företaget uttryckte också förtroende för att produktionen kommer att återhämta sig till nivåer före covid-19-pandemin senare i år.

Anglo American Platinum öppnade till 85,70 pund per aktie på måndagen och stängde den ordinarie handeln till 86,09 pund. Som jämförelse hade aktien sjunkit så lågt som till 21,39 pund per aktie i mars 2020. Om du vill investera på aktiemarknaden online behöver du en pålitlig börsmäklare – här är en jämförelse av de bästa för att underlätta ditt val.

Anglo American Platinum rapporterar 1,47 miljarder pund i grundintäkter

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Anglo American Platinum rapporterade 1,46 miljarder pund i grundvinster 2020, jämfört med betydligt lägre 900 miljoner pund föregående räkenskapsår. Huvudresultatet, tillade det sydafrikanska företaget, uppgick till 1,47 miljarder pund, vilket matchade företagets egen prognos.

Företaget, som huvudsakligen ägs av Anglo American plc, rapporterade en årlig minskad produktion med 42% av platina, rodium, palladium, iridium, guld och rutheniumproduktion (raffinerad) 2020. Nedgången kompenserades dock för helt av en kraftig ökning av de realiserade priserna. Förra året förvärvade Anglo American plc Sirius Minerals för 404,9 miljoner pund.

Världens största primärproducent av platina rapporterade igår att deras intäkter ökade med 38% det senaste året till 6,67 miljarder pund. Anglo American Platinas styrelse förklarade 2,21 pund i ordinarie utdelning – en ökning från 1,34 pund under 2019. Företaget hade också betalat ut 1,21 pund i en särskild utdelning.

Anglo American Platinas prognos för 2021

För 2021 förutspår det Johannesburgbaserade företaget nu upp till 5 miljoner uns raffinerad produktion. De förväntar sig att enhetskostnaderna kommer att landa i intervallet 532,31 till 556,50 pund per uns. Som jämförelse uppgick den raffinerade produktionen år 2020 till 2,71 miljoner uns.

Anglo American Platinum sa också att man nu siktar på 35% till 45% i EBITDA-marginal för gruvdriften fram till 2030. Företaget vill också bli koldioxidneutralt innan år 2040. Tidigare i februari rapporterade det sydafrikanska företaget en ökning med 7% av Unki-gruvans PGM-produktion.

Anglo American Platinum presterade blygsamt positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 5%. I skrivande stund värderas företaget till cirka 23 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 26,35.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust