IAG rapporterar 6 miljarder pund i nettoförlust 2020 på grund av covid-19-restriktionerna

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 26, 2021
  • IAG gick med 6 miljarder pund i nettoförlust 2020 på grund av covid-19-restriktionerna.
  • International Consolidated Airlines har åtagit sig att sänka sina kontantförbränningar.
  • Flygholdingbolaget rapporterar 6,78 miljarder pund i intäkter 2020.

International Consolidated Airlines Group SA (LON: IAG) meddelade idag att man avslutade 2020 med en nettoförlust på grund av covid-19-relaterade restriktioner som påverkade deras intäkter. Företaget avstod också från att ge sin prognos för 2021 på grund av osäkerheten kring pandemin.

IAG:s aktier, som du kan lära dig att köpa online här, föll med ungefär 2% under morgonens förhandel, men steg med strax under 10% när marknaden öppnat för handel till 199 pence per aktie. Aktien inledde året till betydligt lägre 150 pence per aktie.

IAG har åtagit sig att sänka sin kontantförbränning

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

IAG, som äger flygbolag som British Airways, Vueling och Iberia, sa att dess nettoförlust 2020 uppgick till 6,02 miljarder pund. Föregående år rapporterade de istället 1,50 miljarder pund i vinst. Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle bokföra en mindre förlust på 5,63 miljarder pund under det nyligen avslutade året.

Förlusten före skatt uppgick till 6,79 miljarder pund 2020 jämfört med föregående års resultat på 1,98 miljarder pund. Det engelsk-spanska multinationella företaget rapporterade 2,66 miljarder pund i en exceptionell utgift före skatt 2020.

Det Londonbaserade företaget säkrade 2,38 miljarder pund nytt kapital i oktober. Goodbody-analytiker konstaterade att:

”Med ytterligare förluster som förväntas i år kan ytterligare en nyemission inte uteslutas på medellång sikt.”

IAG har för närvarande åtagit sig att minska sina kontantförbränningar genom att sänka kostnaderna. Under det första kvartalet minskade den veckovisa kontantförbränningen till 160,86 miljoner pund jämfört med siffran för ett kvartal sedan på 215 miljoner pund.

IAG rapporterar 6,78 miljarder pund i intäkter 2020

International Consolidated Airlines Group sa att företaget genererade 6,78 miljarder pund i intäkter år 2020. Förra året låg intäkterna på betydligt högre 22,18 miljarder pund. Som jämförelse uppgick FactSet-konsensus för helårsintäkterna till 7,03 miljarder pund.

Flygholdingbolaget meddelade också att deras kapacitet under första kvartalet 2021 kommer att förbli nära 20% av nivåerna under 2019. Enligt CFO Steve Gunning kommer IAG inte att behöva ytterligare finansiering för att överleva den pågående hälsokrisen.

IAG gick svagt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på mer än 60%. I skrivande stund har företaget ett börsvärde på 9,76 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust