Lufthansas aktier faller efter rapport om rekordhög förlust

Författad av: Michael Harris
mars 6, 2021
  • Flygbolaget redovisade en nettoförlust på 1,14 miljarder euro under fjärde kvartalet.
  • Lufthansa rapporterade också en rekordförlust på 6,7 miljarder euro för 2020.
  • Veckans högsta nivå på 12,93 euro var det högsta som aktien handlats sedan februari 2020.

Aktierna i Deutsche Lufthansa AG (ETR: LHA) föll med över 2% den här veckan efter att det tyska flygbolaget rapporterade en mindre förlust än väntat under fjärde kvartalet och förutspådde en mindre rörelseförlust 2021 än förra året. För helåret 2020 handlade det dock om en rekordförlust på 6,7 miljarder euro.

Grundläggande analys: Rekordförlust

Flygbolaget redovisade en nettoförlust på 1,14 miljarder euro, jämfört med analytikernas prognoser på 1,24 miljarder euro, för det fjärde kvartalet som slutade i december. Justerat resultat före räntor och skatter (EBIT) uppgick till 1,29 miljarder euro, vilket slog analytikernas uppskattningar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Lufthansa fick en livlina på 9 miljarder euro från Tysklands regering förra året och sa att de förväntar sig ett genomsnittligt månatligt kassaflöde på cirka 300 miljoner euro under det första kvartalet 2021.

Flygbolaget sa också att det kan behöva ställa av fler jetflygplan för att kompensera för den ekonomiska smäll de tog under covid-19-pandemin, efter att ha rapporterat en rekordförlust på 6,7 miljarder euro för 2020.

Företaget sänkte kapacitetsprognoserna för 2021 till följd av pandemin, men hoppas kunna återhämta sig under sommaren.

”Vi undersöker om alla flygplan som är äldre än 25 år kommer att förbli på marken permanent,” sa Lufthansas verkställande direktör Carsten Spohr, som lovade att 2021 kommer att bli ”ett år av omdimensionering och modernisering” av flygbolaget.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Misslyckades att bryta över stark motståndslinje

Aktierna i Lufthansa sjönk inledningsvis med 2,3% till 12,49 euro efter resultatrapportens publicering, efter att aktien hade återhämtat sig med cirka 15% sedan början av 2021. Denna veckas högsta nivå på 12,93 euro var det högsta som aktien handlats sedan covid-19-pandemin fick marknaden att krascha i februari förra året.

Lufthansa – veckograf (TradingView)

Lufthansas aktiekurs har därför misslyckats med att stänga över 100-WMA på 12,39 euro per aktie. Det är också här den horisontella motståndslinjen är placerad, vilket ökar efterfrågan. Det närliggande stödet ligger runt 11,20-märket.

Sammanfattning

Tyska Lufthansa rapporterade en mindre nettoförlust än förväntat under Q4 och förutspådde en mindre rörelseförlust i år jämfört med 2020. För helåret 2020 handlade det dock om en rekordförlust på 6,7 miljarder euro.