Cineworld rapporterar den första helårsförlusten någonsin – underskott på 2,19 miljarder pund under 2020

Författad av: Wajeeh Khan
mars 25, 2021
  • Cineworld rapporterar 2,19 miljarder pund i förlust under 2020.
  • Världens näst största biografkedja öppnar biografer i USA nästa månad.
  • Cineworld Group plc värderade sin nettoskuld till 6,07 miljarder pund i slutet av 2020.

Cineworld Group plc (LON: CINE) meddelade idag att de gick med förlust – 2,19 miljarder pund – under 2020 när covid-19-pandemin tvingade dem att tillfälligt stänga sina biografer. Företaget avslöjade också planer på att höja sitt skuldtak, vilket de kommer att söka godkännande från sina aktieägare för nästa månad.

Cineworlds aktier föll med ungefär 4% under morgonens förhandel och förlorade ytterligare 7% när marknaden öppnat för att handlas till 91 pence per aktie. Läs mer om hur du väljer vinnande aktier.

Cineworld öppnar biografer i USA nästa månad

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Utöver att stänga ungefär 800 av sina biografer i oktober tvingade pandemin också Cineworld till att tillfälligt säga upp nära 45 tusen medarbetare ifjol. Förlusten är den första helårsförlusten för Cineworld någonsin. Världens näst största biografkedja bokförde en vinst på 154,94 miljoner pund under 2019.

I separata nyheter från Storbritannien meddelade BT att det nått sitt mål att expandera sitt fullfiber-bredband till 4,5 miljoner nya platser.

Enligt Cineworld kommer de att öppna sina biografer i USA igen nästa månad. Företaget, som har sitt huvudkontor i Brentford, meddelade också att ha säkrat en ny 7,5% konvertibel obligation till ett värde av 155,45 miljoner pund, som förfaller år 2025, för att stärka ekonomin. Det planerar också att öppna biografer i resten av världen, inklusive Storbritannien, i maj.

Cineworld var dock vaga gällande sin förmåga att fortsätta verksamheten. Företaget varnade för att det kommer att behöva genomföra en ny insamlingsrunda i händelse av nya covid-19-relaterade restriktioner eller ytterligare förseningar för premiärerna kommande storfilmer.

Cineworld värderar sin nettoskuld till 6,07 miljarder pund

Cineworld värderade sin nettoskuld till 6,07 miljarder pund i slutet av 2020. Som jämförelse har det brittiska företaget ett marknadsvärde på 1,28 miljarder pund i skrivande stund. I november ryktes Cineworld överväga att gå in i en CVA (Company Voluntary Arrangement).

Justerat för engångsposter rapporterade Cineworld 970 miljoner pund i förlust 2020. Enligt Refinitiv hade experter förutsagt att företaget skulle bokföra en lägre förlust på 940 miljoner pund. Kedjans intäkter minskade till 622 miljoner pund förra året, vilket var en minskning med 81% från 2019.

Cineworld presterade till stor del nedslående på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på nära 70%.