Bommulspriset: H&M och Nike i centrum för USA-Kina-tvist

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 30, 2021
  • Bomullspriset har haft en fallande trend i mars och handlas nära januarinivåerna på 80,32 dollar.
  • USA, Storbritannien och EU har infört sanktioner mot Kina på grund av situationen i Xinjiang.
  • Kinesiska bojkotter av H&M och Nike har resulterat i att aktierna fallit med 2,75% respektive 0,83%.

Bomullsprisets fallande trend kvarstår efter att råvaran handlats på den högsta nivån på sju år i slutet av februari. Investerare förväntar sig att jordbruksprodukter kommer att höra till de varor som kommer att dra nytta av den supercykel som förutspås inledas under 2021. Mellan januari och slutet av februari ökade priset med cirka 18%, men har haft en tung månad sedan dess. Under dagens session var bomullspriset nära de nivåer där året inleddes på 80.38 dollar.

Bommulspriset

Tvist mellan öst och väst

Det pågående bomullsgrälet mellan Kina och västländerna började i december 2020 när Trumps regering förbjöd kinesisk bomullsrelaterad import. Detta var USA:s strategi för att fördöma de rapporterade brotten mot mänskliga rättigheter i den kinesiska regionen Xinjiang.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Xinjiang står för 85% av landet bomullsproduktion och Kina exporterar cirka 40% av textilierna som konsumeras globalt.

Europeiska unionen och Storbritannien har också gjort USA sällskap och infört sanktioner mot Kina på grund av mänskliga rättighetsfrågor genom att frysa tillgångar och införa reseförbud för vissa höga kinesiska tjänstemän. Dessutom har stora textilföretag som H&M och Nike talat öppet om sin oro för situationen.

Grälet har sedan intensifierats eftersom kineserna fortsätter att kräva bojkott av Nike och H&M. Hashtags som ”De förtjänar inte vår Xinjiang-bomull!” och ”H&M-kläder är trasor” har blivit virala. Dessutom har flera e-handelsplattformar plockat bort kläder från H&M när flera kändisar klippt banden med företagen. Som ett resultat sjönk Nikes aktier med 0,83% till 132,72 dollar medan H&M sjönk med 2,75% till 199,8 dollar.

För dig som vill investera i råvaror är öst-väst-grälet ytterligare ett hinder för återhämtningen av bomullspriset. Textilindustrin är en av de hårdast drabbade sektorerna av covid-19-pandemin.

Bomullspriset teknisk prognos

På 1-timmesdiagrammet handlas bomullspriset under de 20 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Med sitt nuvarande pris på 80,32 dollar hittar kursen stöd längs den psykologiska nivån vid 80 dollar. Efter att ha handlat i sidled under flera sessioner är utsikterna ganska neutrala. Upptill kommer priset sannolikt att möta motstånd vid 81 dollar innan det blir möjligt att klättra vidare mot nästa mål vid 82,81 dollar. Nedtill är nivåerna att hålla ögonen på 79 och 77,16 dollar.

Bomullspriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust