AUD/USD pressas när RBA varnar för bostadspriserna

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 7, 2021
  • AUD/USD föll igår efter att RBA avgav sitt räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan oförändrad och varnade för bostadspriserna.
  • De kommer att publicera sin finansiella stabilitetsrapport på fredagen.

AUD/USD-priset föll något igår efter det senaste räntebeslutet från Reserve Bank of Australia (RBA). ”Aussie” sjönk från 0,7660 till 0,7616.

AUD/USD
AUD/USD

RBA:s räntebeslut

Australiens centralbank avslutade sitt tvådagarsmöte igår och gjorde vad de flesta analytiker förväntade sig. Det lämnade räntorna oförändrade på rekordlåga 0,1%, där de har legat de senaste fyra månaderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vidare fortsatte banken med sitt avkastningskurvkontrollprogram, där de riktar sig mot en 10-årig statsränta på 0,10%. Viktigast av allt var att RBA antydde att de inte kommer att höja räntorna förrän 2024 i ett försök att stödja ekonomin.

RBA fokuserade också på bostadssektorn, som har fått en boost av låga räntor. Bostadspriserna har ökat i den snabbaste takten sedan 1988 och trenden kommer sannolikt att fortsätta. I uttalandet sa RBA att:

”Med tanke på miljön med stigande bostadspriser och låga räntor kommer banken att följa trenderna inom bostadslån noggrant och det är viktigt att utlåningsnormerna bibehålls.”

RBA-beslutet kom vid en tidpunkt då den australiensiska ekonomin växer snabbt efter att ha kraschat under 2020. Denna tillväxt har stötts av de relativt starka råvarupriserna och den ökande efterfrågan från Kina.

Förra veckan avslöjade data från Markit att landets PMI för tillverkningssektorn förblev över 50, vilket är ett tecken på att sektorn fortfarande är robust. Framför allt, även om regeringens JobKeeper-program avslutats, tror de flesta analytiker att påverkan på arbetsmarknaden kommer att vara relativt låg.

Senare denna vecka kommer AUD/USD-priset att reagera på RBA:s granskning av finansiell stabilitet som förväntas på fredag. Paret kommer också att reagera på tjänstesektorns PMI och antalet nya bygglov. Den amerikanska obligationsmarknaden kommer också att påverka paret. Igår sjönk den 10-åriga avkastningen till 1,711% medan den 30-åriga sjönk till 2,360%.

AUD/USD teknisk prognos

EUR/USD
AUD/USD – teknisk graf

AUD/USD sjönk till årets hittills lägsta nivå på 0,7530 i mars. Sedan dess har det försökt studsa tillbaka men har mött ett betydande motstånd vid 0,7662. Igår föll priset under under 78,6% Fibonacci retracement-nivån. Det ligger också på samma nivå som den lägsta punkten den 9 mars och ligger mellan Bollinger Bands mitt- och övre linje. Därför kan AUD/USD återuppta den stigande trenden om valutahandlarna kan gå över 0,7662. Ett fall under 0,7600 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust