Anglo American rapporterar en produktionsökning med 3% under första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 22, 2021
  • Anglo American rapporterar en produktionsökning med 3% under första kvartalet.
  • Det multinationella gruvföretaget sänkte sin helårsprognos för kol.
  • Anglo American har stigit med strax under 20% hittills i år på aktiemarknaden.

Anglo American plc (LON: AAL) rapporterade idag en ökning med 3% av sin produktion under första kvartalet. Företaget sänkte dock sin helårsprognos för kol (metallurgisk och termisk).

Anglo Americans aktier, som du kan lära dig att köpa online här, öppnade handeln till 30,62 pund per aktie på marknaden idag och handlas för närvarande för 30,44 pund. Gruvföretagets högsta pris hittills i år registrerades förra veckan på 32 pund per aktie. Som jämförelse inledde Anglo American året året på betydligt lägre 25,72 pund per aktie.

Anglo Amerikans kopparproduktion ökade med 9%

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Anglo American meddelade att de producerade 160 tusen ton koppar under kvartalet som avslutades i mars, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 9%. Produktionen av metaller i platinagruppen (PGM) ökade däremot med 7% under första kvartalet till 1,02 miljoner uns. Järnmalmsproduktionen ökade med 1% till 16,2 miljoner ton.

För 2021 som helhet förutspår företaget, som har sitt huvudkontor i Johannesburg, en ökning av järnmalms-, PGM- och kopparproduktionen. Anglo American köpte Sirius Minerals ifjol för 405 miljoner pund i kontanter.

Enligt Anglo American låg diamantproduktionen under första kvartalet på 7,2 miljoner karat, eller 7% lägre än förra året. Den metallurgiska kolproduktion föll med 14% under första kvartalet till 3,3. ton, medan värmekolproduktionen sjönk till 4,9 miljoner ton – en bredare minskning med 20%.

Anglo American, som är noterat på London-börsen, producerade 10 100 ton nickel eller 7% lägre än under motsvarande kvartal förra året. Produktion av manganmalm under första kvartalet var 7% högre på 905 tusen ton.

I separata nyheter från Storbritannien meddelade Informa plc att de övergick till att gå med förlust 2020 på grund av covid-19-restriktionerna.

Anglo Amerikans kolprognos för helåret

Anglo American förutspår nu upp till 16 miljoner ton metallurgisk kolproduktion i år. De sänkte sin prognos för den termiska helårsproduktionen till 14 miljoner ton. VD Mark Cutifani kommenterade att:

”Anglo Amerikans portfölj lutas alltmer mot framtidens möjliggörande metaller och mineraler, med vår nyligen föreslagna uppdelning av vår värmekolverksamhet i Sydafrika som tar oss längre i den riktningen.”

Anglo American presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 10%. I skrivande stund värderas världens största platinaproducent till 41,54 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 25,45.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust