Guldpriset: Vad du kan förvänta dig i maj

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 2, 2021
  • Efter att ha återhämtat sig i april kommer guldpriset sannolikt att tappa något i maj.
  • Stigande amerikanska statsräntor kommer att vara en baisse katalysator.
  • Uppgifter om KPI och detaljhandel kommer att berätta mer om inflationstillståndet i USA.

Guldpriset har återhämtat sig från förlusterna under första kvartalet i april. Fallande amerikanska statsräntor och en svagare amerikansk dollar har varit viktiga positiva katalysatorer för ädelmetallen. När vi går in i en ny månad kommer obligationsräntedynamiken att ha stor inverkan på guldet. I fredags låg de 10-åriga statsräntorna på 1,63. Detta är en ökning från aprils lägsta nivå på 1,53. Feds återhållsamma tonfall kommer sannolikt att driva räntorna upp över 1,77 – en nivå vi senast såg i slutet av mars.

Guldpriset kommer också att reagera på inflationsdata. Fed har insisterat på att den förväntade inflationen kommer att vara tillfällig. Investerare som vill handla guld är ändå oroliga över att inflationseffekten kommer att bli mer intensiv än den amerikanska centralbanken vill erkänna. Förutom de stigande obligationsräntorna uppgick mars kärn-KPI till 0,3%, jämfört med förväntade 0,2%. Aprils inflationsuppgifter, som förväntas den 12 maj, väntas vara oförändrade på 0,3%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessutom förväntas data om den amerikanska detaljhandeln släppas den 14 maj. Analytiker förväntar sig att försäljningen har stigit med 5,9%, jämfört med mars 9,8%. Om siffrorna är starkare än väntat kommer det att vara en negativ katalysator för guldpriset.

Guldpriset – teknisk prognos

Efter att ha haft en fallande trend under större delen av första kvartalet gick guldpriset in i ett återhämtningsläge under andra kvartalet. Under april har ädelmetallen sett sitt pris öka med cirka 3,80%. Priset steg från 1 680 dollar den 31 mars till april högsta nivå på 1 797 dollar. Men den senaste veckan föll det något och avslutade fredagens session på 1 771,95 dollar.

När vi går in i en ny månad handlas guldpriset mellan de lägre och mellersta Bollinger-banden. Med de stigande amerikanska statsräntorna kommer björnarna att rikta in sig mot den psykologiska nivån 1 700 dollar. Under den nivån kommer nästa mål att vara 1 677,40 dollar, vilket skulle vara metallens lägsta priset sedan den 31 mars. Men längs vägen ned förväntas guldet göra flera små hopp och konsolideringar. 1 760, 1 735 och 1 720 dollar blir sannolikt viktiga nivåer att hålla ögonen på.

Den här prognosen kommer dock att ogiltigförklaras om guldpriset stiger över 1 780 dollar. Om det händer kommer det sedan troligtvis att handla om intervallbunden handel när tjurarna samlar tillräckligt momentum för att driva upp priset över den psykologiska 1 800 dollar-nivån.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust