USD/CAD: Därför rusar den kanadensiska dollarn upp

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 12, 2021
  • USD/CAD har haft en stark nedåtgående trend de senaste månaderna.
  • Denna nedgång beror på den snabbare återhämtningen av den kanadensiska ekonomin.
  • BOC har börjat skärpa medan Fed har insisterat på enkla penningpolicyer.

Försäljningen av USD/CAD accelererade igår när fokus flyttades till den kommande amerikanska konsumentinflationsdatan. Paret har sjunkit de senaste fem dagarna i rad och handlas på den lägsta nivån sedan september 2017.

USD/CAD
USD/CAD

Kanadensiska dollarn fortsatt stark

Den kanadensiska dollarn har haft en stark stigande trend mot den amerikanska dollarn de senaste månaderna. Den har ökat med mer än 17% under de senaste 12 månaderna. Vidare har den stigit under de senaste fem veckorna i rad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det finns två primära skäl till att USD/CAD-priset har fortsatt att sjunka. För det första har den kanadensiska ekonomin återhämtat sig i snabbare takt än USA:s.

Det har skett bl.a. till följd av de massiva stimulanspaket som den amerikanska regeringen har godkänt och högre oljepriser. Stimulanspaketen har lett till fler amerikanska inköp av kanadensiska varor. Vidare har oljepriset stigit från den negativa zonen 2020 till mer än 60 dollar. Detta har gynnat Kanada eftersom det är den fjärde största oljeexportören i världen.

För det andra har USD/CAD sjunkit på grund av de olika åtgärderna från Federal Reserve och Bank of Canada. I sitt senaste räntebeslut beslutade Bank of Canada att börja minska sitt program för kvantitativa lättnad. Det signaliserade också att de kommer fortsätta att strama åt sin politik under de närmaste månaderna.

Samtidigt har Federal Reserve insisterat på att de inte kommer att höja räntorna den närmaste tiden. De har också uteslutit att minska sina tillgångsinköp, med hänvisning till ojämnheterna i den amerikanska ekonomin.

På kort sikt kommer paret att reagera på de kommande amerikanska inflationsuppgifterna och uttalanden från flera Federal Reserve-tjänstemän. Ekonomer förväntar sig att den genomsnittliga KPI steg med mer än 3% i april medan kärn-KPI steg med mer än 2%.

USD/CAD teknisk analys

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

USD/CAD-paret har haft en stark nedåtgående trend. På det dagliga diagrammet har paret flyttat sig under de korta och långsiktiga glidande medelvärdena. Det har också flyttat sig under den nedre raden i den nedåtgående kanalen medan RSI (Relative Strength Index) har sjunkit under den översålda nivån. De snabba och långsamma linjerna i MACD har också flyttat sig under den neutrala linjen.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta att falla, med nästa mål kring 1,1900. Ett steg över 1,2200 kommer dock att signalera att det fortfarande finns säljare kvar på marknaden och ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust