USD/CAD nära nyckelstöd när oron för hyperinflation i Kanada ökar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 20, 2021
  • USD/CAD är under intensivt tryck efter stark inflationsdata från Kanada.
  • Huvudkonsumentinflationen ökade med 3,4% på grund av högre oljepriser.
  • FOMC:s mötesprotokoll visade att Fed-tjänstemän funderar på att skärpa penningpolitiken.

USD/CAD-paret ligger nära den lägsta nivån sedan september 2017 när handlare reflekterar över de starka kanadensiska konsumentinflationsuppgifterna och det relativt offensiva FOMC-mötesprotokollet. Paret handlas till 1.2112, vilket är något över månadens lägsta punkt på 1,2013.

Kanadas inflation

Det finns en rädsla för hyperinflation i Kanada. I ett uttalande i går sa landets statistikbyrå att konsumentpriserna steg i april när återhämtningen fortsatte. Mer exakt så steg huvud-KPI med 0,5% i april på månadsbasis. Detta ledde till en ökning med 3,4% på årsbasis, vilket är den högsta nivån på nästan ett decennium. Siffran var högre än medianuppskattningen på 3,2% och den tidigare ökningen på 3,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under samma period ökade kärn-KPI, som exkluderar de flyktiga mat- och energipriserna, med 0,5% och med 2,3% på årsbasis. Enligt Canada Statistics berodde ökningen främst på energipriserna. Bensinpriserna steg med 62,5% på årsbasis eftersom priset på råolja ligger nära den högsta nivån på flera år.

Andra råvarupriser, som virke och koppar, har också ökat den senaste tiden. Detta har gjort många produkter som bostäder dyrare. På torsdag kommer USD/CAD att reagera på ett uttalande av Tiff Macklem, BOC-ordföranden.

USD/CAD-paret reagerar också på ett relativt offensivt uttalande från Federal Reserve. Bankens protokoll från aprilmötet visade att vissa medlemmar börjat prata om framtida åtstramning av penningpolitiken. Detta var en förändring från tidigare möten där tjänstemännen insisterade på status quo. Detta möte ägde rum innan de svaga Nonfarm Payroll-uppgifterna och de starka konsumentinflationsuppgifterna från USA.

På torsdag kommer USD/CAD att reagera på ny sysselsättningsdata från USA. Analytiker förväntar sig att uppgifterna visar att antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning fortsätter att falla när arbetsmarknaden stramar åt.

USD/CAD – tekniska utsikter

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

Veckodiagrammet visar att USD/CAD-paret har varit under intensivt tryck de senaste månaderna. Det har fallit med mer än 8% från sin högsta punkt 2020. Paret har också sjunkit under de glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Därtill försöker paret att bryta under den viktiga stödnivån vid 1,2056, som var den lägsta nivån den 14 september. Därför kommer paret sannolikt att se en tillbakadragning och sedan sjunka under detta stöd inom kort.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust