USD/CAD åter i fallande kil efter svag jobbdata från Kanada

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 4, 2021
  • USD/CAD raderade de tidigare vinsterna efter den svaga jobbdatan från USA och Kanada.
  • USA skapade bara 559 000 jobb i maj medan arbetslösheten sjönk till 5,8%.
  • I Kanada förlorade landet 68 000 jobb medan arbetslösheten steg.

USD/CAD har sjunkit efter det relativt svaga sysselsättningsuppgifterna från USA och Kanada. Paret sjönk till 1,2088, vilket är under veckans topp på 1,2130.

Canadian dollar chart
Den kanadensiska dollarn

Jobbig data från Kanada och USA

Igår steg USD/CAD-paret kraftigt efter den relativt starka privata lönedata som ADP släppte. Uppgifterna visade att de amerikanska privata företagen tillförde nästan en miljon jobb.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Några minuter senare visade data från Bureau of Labor Statistics (BLS) att antalet amerikaner som lämnade in initiala ansökningar om arbetslöshetsersättning minskade till den lägsta nivån sedan pandemin startade. Allt detta pekade på att den amerikanska arbetsmarknaden fortsatte att förbättras.

I sin rapport idag meddelade BLS att de amerikanska non-farm payroll-uppgifterna endast såg 559 000 nya arbetstillfällen i maj. Detta var visserligen en bättre siffra än de 278 000 nya jobben i april, men det var samtidigt väsentligt lägre än medianuppskattningen på 650 000. Dessutom ökade antalet privata avlönade inom non-farm-sektorn med 492 000, sämre än de förväntade 600 000. Non-farm payroll syftar till löneuppgifterna från USA för samtliga sektorer förutom lantarbetare, privata hushållsanställda och ideella anställda.

Samtidigt förblev antalet genomsnittliga veckotimmar oförändrat på 34,9 medan andelen minskade till 61,6%. Men allt var inte dystert. För det första minskade arbetslösheten från 6,1% till 5,8% (den lägsta nivån under pandemin) medan den genomsnittliga timinkomsten steg från 0,4% i april till 2,0% i maj.

USD/CAD reagerade också på den relativt svaga kanadensiska jobbdatan. Landets arbetslöshet ökade från 8,1% i april till 8,2% i maj medan andelen sjönk från 64,9% till 64,6%.

Under samma period förlorade landet 68 000 jobb, vilket var sämre än den förväntade förlusten på 20 000 jobb. Det var ändå bättre än den tidigare nedgången med över 207 000. Statistics Canada förklarade situationen med de lockdown-åtgärder som implementerades i maj.

USD/CAD-prognos

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

USD/CAD-paret sjönk från dagens högsta nivå 1,2132 till 1,2080. På 4-timmarsdiagrammet lyckades paret flytta tillbaka till det fallande kilmönstret. Det ligger också på samma nivå som de 25 och 50 dagars viktade glidande medelvärdena (WMA) medan de två linjerna i MACD har pekat lägre. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när handlare reflekterar över de svaga sysselsättningsuppgifterna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust