USD/NOK sjunker när USA:s och Norges inflationsklyfta utvidgas

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on jun 11, 2021
  • USD/NOK-paret sjönk under natten efter de senaste inflationsuppgifterna från USA och Norge.
  • Den norska konsumentinflationen sjönk till 2,7% på årsbasis i maj.
  • I USA steg landets huvud-KPI till den högsta nivån sedan 2008.

USD/NOK har sjunkit nära den lägsta nivån sedan april 2018 när investerare reflekterar över de senaste amerikanska och norska inflationsuppgifterna. Det handlas till 8,2626, vilket är några punkter över årets lägsta punkt på 8,1455.

USD/NOK
USD/NOK prisutveckling

Amerikansk och norsk inflationsdata

USA och Norge publicerade avvikande konsumentinflationsuppgifter igår. I en rapport sa SSB att Norges konsumentprisindex sjönk från 0,3% i april till -0,1% i maj. Denna nedgång var sämre än den genomsnittliga uppskattningen på 0,1%. KPI steg med 2,7% på årsbasis, vilket var lägre än den genomsnittliga uppskattningen på 2,9%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt sjönk konsumentprisindexet från 0,4% i april till -0,4% i maj. Detta var också något sämre än den genomsnittliga uppskattningen på 0,1%. På årsbasis steg kärn-KPI med 1,5%, lägre än den tidigare ökningen på 2,0%.

Dessa siffror visar att landets inflation kämpar. Detta kan komplicera Norges Banks framtida åtgärder. De senaste veckorna har banken insisterat på att de kommer att börja höja räntorna under andra halvåret i år. I teorin innebär en höjning vid en tidpunkt då inflationen faller betydande risker för den norska ekonomin.

Här i Sverige låg huvud-KPI stadigt på 0,2% och föll från 2,2% till 1,8% på årsbasis.

USD/NOK reagerade också milt på de senaste amerikanska inflationsuppgifterna. Siffror från Bureau of Labor Statistics visade att huvud- och kärninflationen sjönk till 0,6% respektive 0,7% från föregående 0,8% respektive 0,9%.

På årsbasis steg KPI med 5,0% respektive 3,8%. Dessa var de högsta siffrorna sedan 2009 respektive 1992.

USD/NOK: teknisk analys

USD/NOK
USD/NOK technical chart

Det dagliga diagrammet visar att USD/NOK har haft en kraftig nedåtgående trend de senaste månaderna. På senare tid har dock parets fallande momentum avtagit. Paret har hållit sig i en snäv kanal som visas i blått. Det ligger också något under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA).

Därför kommer paret sannolikt att bryta ut lägre när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 8,00, vilket är cirka 3% under den nuvarande nivån. Ett steg över motståndet vid 8,50 skulle dock ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust