GBP/USD störtdök efter BOE:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 24, 2021
  • GBP/USD drog sig tillbaka efter det relativt återhållsamma uttalandet från Bank of England.
  • Banken lämnade räntan och kvantitativa lättnader oförändrade.
  • De räknar med att fortsätta att köpa tillgångar fram till augusti i år.

GBP/USD störtdök efter det relativt återhållsamma policyuttalandet från Bank of England (BOE). Paret sjönk till 1,3900, vilket är något under veckans topp på 1,4000.

GBP/USD
GBP/USD prisutveckling

Bank of Englands räntebeslut

BOE avslutade sitt junimöte idag och publicerade ett relativt återhållsammt uttalande. Banken beslutade att lämna sin huvudränta oförändrad på 0,10%. Tonen var återhållsam eftersom BOE inte nämnde ifall ett slutdatum närmar sig för deras QE-program på 875 miljarder pund, vilket vissa analytiker hade förväntat sig. Banken sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Kommittén har inte för avsikt att strama åt penningpolitiken förrän det finns tydliga bevis för att betydande framsteg görs för att eliminera ledig kapacitet och uppnå ett hållbart inflationsmål på 2%.”

BOE har varit relativt återhållsam i år. Till exempel uteslöt banken att driva räntorna till den negativa zonen vid sitt möte i februari. Medlemmar, inklusive ordförande Andrew Bailey, hade antytt att banken kunde införa negativa räntor år. Man ändrade sig dock när den brittiska regeringen ökade vaccinationstakten och efter att EU och Storbritannien nådde ett Brexit-avtal.

De senaste ekonomiska siffrorna från Storbritannien har varit relativt starka. Landets inflation har stigit till 2,1%, över BOE-målet på 2,0%. Banken förväntar sig att denna trend kommer att fortsätta och nå en topp på 2,5%. Detaljhandeln har också gått starkt även efter att den sjönk i maj. På samma sätt visade data från Markit att Storbritanniens PMI för tillverknings- och tjänstesektorerna var relativt stark i juni. Arbetslösheten har också sjunkit till 4,8% medan huspriserna har stigit.

Som ett resultat förväntar sig analytiker att den brittiska ekonomin kommer att uppleva en snabbare återhämtning än USA och EU. De förväntar sig att ekonomin expanderar med 7% i år – det bästa resultatet på decennier.

Härnäst kommer GBP/USD-paret att reagera på de senaste amerikanska BNP-uppgifterna som kommer att publiceras ikväll. Siffrorna förväntas visa att ekonomin expanderade med 6,4% under första kvartalet.

GBP/USD: teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD

GBP/USD förlorade en del av de vinster som gjorts denna vecka efter att paret kraschade till 1,3785. På 4-timmarsdiagrammet sjönk paret under 50% retracement-nivån och under 50 och 25 periodens EMA. Nedgången kom efter att paret bildat vad som ser ut som ett baisseartat flaggmönster. Därför, även om den nedåtgående troligen kommer att fortsätta, kan vi inte utesluta en situation där paret återupptar den stigande trenden. Detta kommer att bekräftas om paret lyckas testa veckans högsta nivå på 1,400.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust