NZD/USD-återhämtningen accelererar efter stark nyzeeländsk exportdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 25, 2021
  • NZD/USD-paret sköt upp efter den relativt starka handelsdatan från Nya Zeeland.
  • Nya Zeelands export ökade med 12% i maj medan importen ökade med 31%.
  • Paret kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska PCE-uppgifterna.

NZD/USD-parets återhämtning accelererade idag efter de relativt imponerande handelsuppgifterna från Nya Zeeland. Paret steg till 0,7015, vilket är cirka 2,15% över den lägsta nivån i fredags förra veckan.

NZD/USD
Den nyzeeländska dollarn

Nya Zeelands handelsuppgifter

Nya Zeelands ekonomi har upplevt en stark återhämtning med hjälp av lokal och extern efterfrågan. Enligt Statistics New Zealand ökade landets import med 31% till 5,4 miljarder nyzeeländska dollar i maj. Denna trend stärktes när Nya Zeelands bilimport steg till rekordhöga nivåer.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samma trend sågs för exporten. Landet sålde varor värda mer än 5,9 miljarder nyzeeländska dollar i maj. Ökningen berodde på stark försäljning av mejeriprodukter, som ökade med 12% till 1,5 miljarder nyzeeländska dollar. Försäljningen av mjölkpulver ökade med 18% medan färsk mjölk ökade med 42%.

Som ett resultat steg Nya Zeelands totala handelsöverskott till mer än 469 miljoner nyzeeländska dollar. Detta var betydligt högre än femmånadersgenomsnittet på 415 miljoner nyzeeländska dollar. Dessa siffror kom efter de relativt starka BNP-uppgifterna som landet publicerade förra veckan. Siffrorna visade att ekonomin ökade med 1,6% under första kvartalet efter att ha sjunkit med 1,0% under fjärde kvartalet.

Därför kommer de senaste handelsuppgifterna sannolikt att förstärka RBNZ offensiva inställning. I sitt senaste räntebeslut lämnade banken räntorna oförändrade och signalerade att nästa steg kommer att bli att minska tillgångsköpen.

Senare idag kommer NZD/USD att reagera på de senaste amerikanska uppgifterna om personliga utgifter (PCE), som är Feds favoritinflationsdata. Ekonomer förväntar sig att uppgifterna visar att kärn-PCE ökade från 3,1% i april till 3,4% i maj. De förväntar sig också att personinkomsten minskar med 2,5% medan utgifterna ökar med 0,4%.

NZD/USD-prognos

NZD/USD
NZD/USD

Det fyra timmar långa diagrammet visar att NZD/USD-priset bröt ut nedåt förra veckan efter det offensiva räntebeslutet från Federal Reserve. Detta såg paret sjunka till månadens lägsta punkt på 0,6620. Det lyckades också bryta under det viktiga stödet vid 0,7132.

Paret har återhämtat en del av förra veckans förluster den här veckan och har lyckats stiga över 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Samtidigt har Relative Strength Index stigit till 62. Därför har paret potential att stiga ytterligare på kort sikt. Efter förra veckans prisfall finns det dock en möjlighet att paret kommer att återuppta den fallande trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust