NZD/USD: Uppstuds efter Nya Zeelands starka BNP-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 17, 2021
  • NZD/USD kraschade efter det senaste Fed-räntebeslutet.
  • Paret såg sedan en återhämtning efter de senaste BNP-uppgifterna från Nya Zeeland.
  • Landets ekonomi expanderade med 1,6% under första kvartalet.

NZD/USD-paret föll kraftigt efter det senaste räntebeslutet från Federal Reserve igår, men återhämtade sedan några av dessa förluster efter de relativt starka BNP-uppgifterna från Nya Zeeland. Paret sjönk till 0,7042, vilket var 3,75% under den högsta nivån i år.

New Zealand dollar
Den nyzeeländska dollarn

Nya Zeelands BNP och Federal Reserves räntebeslut

Den största katalysatorn för NZD/USD var räntebeslutet från Federal Reserve. Centralbanken avslutade sitt möte och lämnade räntan och den kvantitativa lättnadspolitiken oförändrad. Räntorna förblev intakta och på rekordnivån mellan 0% och 0,25% medan tillgångsköpstakten ligger på 120 miljarder dollar per månad. Detta beslut var i linje med vad Wall Street-analytiker förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Paret sjönk kraftigt på grund av framtidsprognosen. I den signalerade banken att de skulle börja höja räntorna 2023, tidigare än vad man hittills räknat med. Det finns också en möjlighet att räntehöjningen kommer tidigare eftersom många FOMC-medlemmar förväntar sig höjningar under fjärde kvartalet 2022. Därför pressade den offensiva centralbanken den amerikanska dollarn högre gentemot de flesta valutor medan den 10-åriga obligationsräntan steg till 1,50%.

NZD/USD återvann en del av förlusterna under den tidiga sessionen eftersom investerare reflekterade över den starka BNP-informationen från Nya Zeeland. Uppgifterna visade att ekonomin studsade tillbaka med 1,6% under första kvartalet efter att ha försvagats med 1,0% under föregående kvartal. Ekonomin expanderade med 2,4% på årsbasis, vilket var bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 0,9%.

Den starka återhämtningen för Nya Zeeland berodde främst på landets återöppning som ägde rum under första kvartalet och ökade konsumtionsutgifter. Landets statistikbyrå sa:

”Hushållen spenderade mer på boende, att äta ute och köpa stora artiklar som möbler, audiovisuell utrustning och motorfordon. Detta bidrog till att stödja tillväxten inom detaljhandeln och logi- och grossistindustrin.”

NZD/USD: teknisk analys

NZD/USD
NZD/USD teknisk analys

NZD/USD har generellt sett haft en fallande trend de senaste veckorna. Denna trend har sett paret sjunka från 0,7300 som högst till nattens lägsta punkt på 0,7045. Paret har också sjunkit under den viktiga stödnivån vid 0,7133, som det har kämpat för att bryta under tidigare.

En närmare titt visar också att paret har studsat tillbaka något efter de starka BNP-uppgifterna. Därför kommer NZD/USD sannolikt att återhämta sig när investerare avslutar dollarns rally och sedan återuppta den nedåtgående trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust