USD/CAD sjunker efter Bank of Canadas offensiva räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 14, 2021
  • USD/CAD-paret sjönk efter det Bank of Canadas relativt offensiva räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan oförändrad och minskade sin kvantitativa lättnad.
  • Paret reagerade också på de senaste amerikanska PPI-uppgifterna.

USD/CAD-paret drog sig tillbaka idag efter det relativt offensiva räntebeslutet från Bank of Canada (BOC). Paret sjönk till 1,2426 men vann sedan tillbaka en del av förlusterna.

Bank of Canadas räntebeslut

BOC avslutade sitt tvådagarsmöte och beslutade att låta dagslåneräntan ligga på 0,25% – där den har legat de senaste månaderna. Banken beslutade också att minska omfattningen av sina veckovisa tillgångsinköp med en tredjedel till 2 miljarder kanadensiska dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det var tredje gången som centralbanken minskade sina tillgångsköp sedan förra året. Den föregående åtstramningen skedde efter mötet i april. Detta innebär att BOC blir den andra stora centralbanken som börjar överge sitt program för inköp av tillgångar. Reservbanken i Nya Zeeland (RBNZ) meddelade att de kommer att avsluta sina inköp senare under månaden i ett tidigare möte.

De flesta analytiker förväntar sig att centralbanken avslutar QE-programmet under fjärde kvartalet i år och sedan isjösätter en plan för att höja räntorna. Detta kommer att innebära att Kanada kommer att ha få högsta räntorna i de utvecklade länderna. I ett uttalande sa banken:

”Vi är fortsatt engagerade för att hålla styrräntan på den effektiva nedre gränsen tills ekonomisk eftersläpning absorberas så att inflationsmålet på 2 procent uppnås hållbart. I bankens juliprognos händer detta någon gång under andra halvan av 2022.”

BOC drevs av den kanadensiska ekonomins övergripande styrka. Uppgifter som publicerades i fredags visade att landet skapade fler än 230 000 jobb i juni. Detta ledde till att den totala sysselsättningen låg inom 1,8% av nivåerna före pandemin. Andra siffror, som inflation och tillverkningsproduktion, har varit relativt positiva. Vidare har råoljepriserna stigit till den högsta nivån på tre år.

USD/CAD reagerar också på den allmänna starka inflationen i USA. Uppgifter som publicerades idag visade att det totala huvudproducentprisindexet steg med 7,3% i juni efter att ha stigit med 6,6% i maj. Kärn-PPI steg med 5,6% när utbudsutmaningarna fortsatte och råvarupriserna steg. Uppgifter som publicerades igår visade att huvud-KPI steg med 5,2% i juni.

USD/CAD – teknisk analys

USD/CAD
USD/CAD – graf

USD/CAD-paret har sjunkit efter det senaste BOC-räntebeslutet. Paret föll till 1,2426, vilket är betydligt lägre än den här månadens högsta nivå på 1,2540. På 4-timmarsdiagrammet ligger paret något över de 25 och 50 dagars glidande medelvärdena. Det ligger också nära den nedre raden i den stigande kanalen som visas i blått. Därför kommer paret sannolikt att studsa tillbaka när investerare börjar förvänta sig en mer offensiv Federal Reserve efter den starka amerikanska inflationen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust