DXY: Dollarindexprognos efter starka amerikanska detaljhandelsuppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 16, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet (DXY) är på väg mot den andra veckovinsten i rad efter detaljhandelsuppgifterna.
  • USA:s detaljhandel ökade med 0,6% i juni medan kärnförsäljningen ökade med 0,5%.
  • Andra uppgifter från USA har också varit relativt starka den senaste tiden.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) är på rätt väg mot den andra veckovinsten i rad när investerare reagerar på de senaste detaljhandelsuppgifterna. Indexet steg till 92,68 dollar idag, vilket är cirka 3,85% över den lägsta nivån i år.

Amerikanska detaljhandeln

Den amerikanska ekonomin går relativt starkt när återöppningen fortsätter. Tidigare denna vecka visade data från Bureau of Labor Statistics (BLS) att den amerikanska inflationen steg med 5,4% i juni, vilket var den högsta nivån sedan 2008. Under samma period steg kärninflationen till 4,2% – den högsta nivån sedan den 1990-talet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Och igår visade data att antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången minskade till 360 000 förra veckan. Detta är ett tecken på att arbetsmarknaden förbätras . Dessutom avslöjade NFP-datan som publicerades denna månad att ekonomin skapade fler än 850 000 jobb i juni.

Ändå står den amerikanska ekonomin inför betydande utmaningar. En av de största är den pågående bristen på halvledarchip som påverkar många branscher som, som bil- och elektronikindustrierna. Trafikstockningarna inom sjöfarten har också haft en negativ inverkan på den amerikanska ekonomin.

Effekterna av dessa utmaningar syntes idag när USA publicerade relativt starka detaljhandelsuppgifter. Uppgifterna visade att huvuddetaljhandelsförsäljningen ökade med 0,6% i juni efter att ha fallit med 1,3% i maj. Försäljningen ökade med 17,98% jämfört med motsvarande månad 2020 på grund av de lockdown-åtgärder som då trädde i kraft.

Kärnförsäljningen ökade med 1,3% i juni efter att ha fallit med 0,7% i maj. Enligt byrån berodde försäljningsresultaten främst på tjänstesektorn, som t.ex. restaurang- och bensinpriserna.

Nyligen visade data från Bank of America att kredit- och betalkortsutgifterna på restauranger ökade med 2,7% i juni. Samtidigt räknar National Retail Federation med att den totala detaljhandelsförsäljningen kommer att öka till mer än 4,4 biljoner dollar i år.

Prognos för det amerikanska dollarindexet

Dolllar index

Det dagliga diagrammet visar att dollarindexet har gjort en blygsam återhämtning den senaste tiden. Indexet har också bildat en liten stigande kanal som visas i svart. Det förblir också något över 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Det verkar också som att det bildar ett kopp och handtagsmönster. Därför finns det en möjlighet att indexet fortsätter att stiga när investerare riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 93,45 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust