Detta innbär OPEC+-avtalet för råoljepriset

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jul 19, 2021
  • OPEC+ nådde en överenskommelse om att öka oljeproduktionen med 400 000 bpd per månad från augusti.
  • Produktionsbaslinjen för UAE har höjts till 3,5 miljoner bpd trots klagomål.
  • Råoljepriset sjunker på grund av rädslan för att det ökade utbudet kommer att dämpa priserna.

Råoljepriset har fortsatt fredagens prisfall som en reaktion på OPEC+-avtalet om ökad oljeproduktion. Brent-oljan sjönk med 0,81% till 72,54 medan WTI-terminerna har sjunkit med 0,70% till 70,93.

OPEC+ nådde en överenskommelse

Under helgen enades medlemsstaterna om att öka oljeutbudet med ytterligare 400 000 bpd på månadsbasis från och med augusti i år fram till december 2022. Vid slutet av innevarande år kommer de att ha ökat produktionen med cirka 2 miljoner bpd.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som en del av affären kommer Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Irak, Kuwait och Ryssland att höja sina produktionsbaslinjer. UAE:s produktionsbaslinje höjdes från 3,2 miljoner till 3,5 miljoner bpd. Samtidigt klagar de över att den ökade baslinjen inte återspeglar ökningen av dess produktionskapacitet. Landets energiminister Suhail Al Mazrouei har dock betonat att de kommer att respektera koalitionens beslut.

Vid denna tidpunkt är investerarna osäkra på om produktionsökningen kommer att dämpa råoljepriserna under de kommande månaderna. Förra veckan uppgav International Energy Agency (IEA) att den globala efterfrågan på olja förväntas öka med 5,3 miljoner bpd under innevarande år. Denna tillväxt kommer att nå 96,4 miljoner bpd och vidare till i genomsnitt 99,5 miljoner bpd år 2022. Därefter kommer konsumtionen nästan att ha återhämtat sig helt till nivåerna före pandemin.

Det ökande antalet fall av Delta-varianten av covid-19 är en stor utmaning för återhämtningen av den globala oljeefterfrågan. I fredags och lördags registrerade Storbritannien över 50 000 nya fall – nivåer som vi inte sett sedan i januari. Dessutom upplever asiatiska länder som Singapore, Thailand och Sydkorea en ny våg av sjukdomen.

Teknisk prognos för Brent-olja

Råoljepriset fortsätter att utöka den senaste sessionens förluster. Efter att ha nått veckas högsta nivå på 76,68 sjönk Brent-terminerna med nästan 5% för att avsluta veckan på 73,09. I skrivande stund sjönk har de sjunkit med 0,81% till 72,54. På 2-timmarsdiagrammet handlas terminerna under 25 och 50 dagars EMA med en RSI på 34.

Jag förväntar mig att råoljepriset kommer att återhämta sig tack vare den stadiga optimismen för en stigande efterfråga på olja. Dess uppgång kommer sannolikt att möta motstånd längs 50 dagars EMA vid 74. Nedtill i diagrammet kan ett fall under den aktuella stödnivån vid 72 få priset att falla till månadens lägsta nivå på 70,94 innan det studsar tillbaka till sin nuvarande nivå på cirka 72,57.

Råoljepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust