EUR/USD stiger över fallande kil efter ECB:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 22, 2021
  • EUR/USD-paret steg efter det senaste räntebeslutet från ECB.
  • Banken lämnade inlåningsräntan på -0,50% och räntan på noll.
  • Paret har bildat ett fallande kilmönster på 4-timmarsdiagrammet.

EUR/USD-priset steg något efter det senaste räntebeslutet från Europeiska centralbanken (ECB). Paret steg till 1,1808, vilket är något högre än veckans lägsta värde på 1,1750.

ECB:s räntebeslut

EUR/USD har legat i ett snävt intervall den här veckan när investerare inväntade ECB:s beslut. Det steg omedelbart efter att banken förkunnade sin dom.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken lämnade räntan oförändrad, precis som de flesta analytiker förväntade sig. Det lämnade inlåningsräntan på -0,50%, där den har legat de senaste månaderna. Banken lämnade också den marginella utlåningsfaciliteten på 0,25% och den totala räntan oförändrad på 0,0%. Därtill meddelade banken att de kommer att fortsätta med sitt program för akutprogram för tillgångsköp som svar på pandemin (kvantitativ lättnad).

Detta var ett viktigt beslut eftersom det kom exakt två veckor efter att ECB presenterade sin uppdaterade policyvägledning. I denna vägledning meddelade bankens tjänstemän ett nytt symmetriskt inflationsmål på 2% och konstaterade att man ofta kommer att gå över och under detta mål. Det tidigare målet var att inflationen skulle ligga nära, men under 2%. I sitt uttalande sa banken:

”Till stöd för det symmetriska inflationsmålet på två procent och i linje med dess penningpolitiska strategi förväntar sig ECB-rådet att ECB:s centrala räntor kommer att förbli på sina nuvarande eller lägre nivåer tills inflationen når två procent.”

Uppgifter som publicerades av Eurostat denna månad visade att inflationen i euroområdet minskade från 2,0% i maj till 1,9% i juni. Det är något lägre än i USA, där inflationen steg till 5,4% i juni när priserna på varor steg. Det låg också över den brittiska inflationen på 2,5%.

ECB-mötet kom vid en tidpunkt när EU:s ekonomi kämpar med den nya vågen av covid-19-viruset. Under de senaste veckorna har länder som Tyskland, Spanien, Portugal och Frankrike rapporterat ett ökande antal fall.

EUR/USD – teknisk analys

EUR/USD-paret steg något efter det senaste ECB-räntebeslutet. 4-timmarsdiagrammet visar att paret har bildat ett stort fallande kilmönster. Inom teknisk analys är en fallande kil vanligtvis en positiv signal för en tillgång. Paret steg över ovansidan av denna kil idag.

Det ligger också på samma nivå som de 25 och 50 dagars glidande genomsnitten medan det genomsnittliga sanna intervallet (ATR) har rört sig i sidled. Därför kommer paret sannolikt att bryta ut högre under de närmaste dagarna. Om detta händer är nästa nyckelnivå att titta på motståndet vid 1,1850.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust