Varför föll Intels aktier trots att kvartalsresultatet slog prognoserna?

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 23, 2021
  • Intel Corporation rapporterar ett bättre kvartalsresultat än väntat igår.
  • Chiptillverkarens Q3-prognos låg i linje med förväntningarna.
  • Stacey Rasgon diskuterade varför Intels aktier fallit under gårdagens efterhandel.

Aktierna i Intel Corp (NASDAQ: INTC) sjönk med cirka 4% under gårdagens efterhandel efter att företaget rapporterat ett bättre Q2-resultat än väntat. Deras framtidsprognos var marginellt bättre än Wall Street väntat sig.

Finansiella resultat

Intel rapporterade 5,06 miljarder dollar i nettoresultat under det andra kvartalet, vilket motsvarar 1,24 dollar per aktie. Detta kan jämföras med fjolårets Q2 på 5,11 miljarder dollar i nettoresultat eller 1,19 dollar per aktie. På justerad basis tjänade chiptillverkaren 1,28 dollar per aktie, jämfört med fjolårets Q2 på 1,23 dollar per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Intel värderade sina intäkter under andra kvartalet till 19,63 miljarder dollar – en minskning från 19,73 miljarder dollar under andra kvartalet föregående år. Det var det fjärde kvartalet i rad som halvledarföretaget fick se sin omsättning minska på årsbasis.

Intäkter från enskilda affärssegment

Intels minnesverksamhet genererade cirka 1,23 miljarder dollar i intäkter under det senaste kvartalet. Andra anmärkningsvärda siffror i intäktsrapporten inkluderar en årlig nedgång med 9% för datacenterintäkterna, en 6-procentig ökning av intäkter från klientdatorsegmentet, en minskning med 34% för icke-volatila minneslösningsintäkter, en 47-procentig tillväxt för IoT-intäkterna och en massiv ökning av Mobileye-intäkterna med 124%.

Alla de ovan nämnda segmenten, förutom Mobileye, slog Wall Streets prognoser under andra kvartalet.

Prognos för tredje kvartalet

För det kvartalet förutspår Intel nu cirka 19,2 miljarder dollar i intäkter och 1,10 dollar i justerad EPS. Som jämförelse förväntar sig analytiker 18,11 miljarder dollar i intäkter och 1,09 dollar i justerat resultat per aktie.

Resultatrapporten kom en vecka efter att Intel meddelade att man vill förvärva GlobalFoundries för 30 miljarder dollar.

Stacy Rasgons kommentarer på CNBC:s ”Closing Bell”

Stacy Rasgon från Bernstein Research, som har gett aktien rankingen ”underpresterande”, besökte CNBC:s ”Closing Bell” igår och kommenterade varför aktierna sjönk trots ett bättre resultat än väntat:

”Det finns fortfarande en öppen fråga om hur övergångsekonomin ser ut; hur ser nästa år ut? Det som är inbäddat i prognosen är att företagets marginaler och strukturella ekonomi minskar. Frågorna som Intel handskas med nu är resultatet av beslut som fattades under de senaste fem till tio åren. Det kommer att ta åratal att fixa allt.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust