DXY: Dollarindexet bryter nyckelstöd efter Feds räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 29, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet sjönk efter det senaste FOMC-beslutet.
  • Banken lämnade räntorna intakta.
  • Indexet kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska BNP-uppgifterna.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) sjönk till den lägsta nivån sedan den 13 juli idag efter det senaste räntebeslutet från Federal Reserve. Indexet handlas för 92,17 dollar, vilket är cirka 1% under den högsta nivån denna månad.

Federal Reserves räntebeslut

Den amerikanska dollarn sjönk mot alla valutor som utgör DXY efter Feds räntebeslut. Efter sitt tvådagarsmöte lämnade banken räntan oförändrad mellan 0% och 0,25% när de fortsätter att stödja ekonomin under pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken upprepade också att den inte överväger att höja räntorna just nu. Deras ”dot plot” visade att det tidigaste banken kommer att börja höja räntorna gradvis kommer att vara 2023.

Samtidigt behöll Fed också sin kvantitativa lättnad intakt. Via det kommer de att fortsätta köpa 120 miljarder dollar i tillgångar per månad. Tillgångarna består av amerikanska statsobligationer och värdepapper med pantlån (MBS). Målet är att säkerställa att det finns tillräckligt med likviditet på marknaden.

Inför mötet förväntade sig de flesta analytiker att banken skulle börja prata om att skära ned på sin kvantitativ lättnad. Detta beror på att tidigare FOMC-mötesprotokoll visat att vissa tjänstemän argumenterade för en minskning. I ett uttalande sa Powell att banken kommer att inleda dessa överläggningar vid nästa möten. Tonfallet beror främst på att USA upplever fler covid-19-fall, vilket kan bromsa återhämtningen. I en anteckning sa en analytiker på ING:

”Nästa FOMC-möte är den 23 september, därefter ett den 4 november, vilket bör ge Fed den information de behöver för att kunna tillkännage (ett avsmalnande) den 16 december och börja smalna av i januari 2022. Det är vår hussyn, och den blir alltmer marknadsutsikten.”

Senare idag kommer dollarindexet att reagera på de senaste amerikanska BNP-uppgifterna. Siffrorna förväntas visa att ekonomin expanderade med mer än 8% under andra kvartalet.

Analys av det amerikanska dollarindexet

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet – graf

4-timmarsdiagrammet visar att DXY-indexet bildade en stigande kanal i juli. Den här veckan lyckades index bryta under kanalens nedre sida. Vidare rörde det sig under de 50 och 100 dagars glidande medelvärdena medan det relativa styrkaindexet (RSI) flyttade under den översålda nivån.

Därför är vägen för minsta motstånd för indexet lägre. Ändå kan vi inte utesluta en situation där det testar den nedre sidan av kanalen i vad som kallas ett bryt- och omtestsmönster.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust