AUD/USD bryter nyckelmotstånd efter RBA:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on aug 3, 2021
  • AUD/USD-paret steg över en viktig motståndsnivå efter RBA-beslutet.
  • RBA lämnade räntan oförändrad på 0,10%.
  • Banken påpekade att de snart kommer att börja minska sina tillgångsköp.

AUD/USD-priset har legat inom ett snävt intervall efter det senaste räntebeslutet från Reserve Bank of Australia (RBA). Paret handlas för 0,7380, vilket är något över förra veckans lägsta nivå på 0,7330.

RBA:s räntebeslut

RBA avslutade sitt månadsmöte under morgonen. Banken beslutade att behålla sin officiella kontantränta oförändrad på 0,10%, där den harlegat under de senaste månaderna. Detta var i linje med vad de flesta analytiker förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken behöll också målet för de australiensiska statsobligationerna för april 2024 på 0,10%. Denna avkastningskurvkontroll var något mer offensiv än väntat. Vissa analytiker förutspådde att banken skulle flytta avkastningskurvan till november 2024.

Vidare beslutade RBA att fortsätta med sina kvantitativa lättnadspolicy. Köpen kommer att fortsätta i en takt på 5 miljarder dollar per vecka till början av nästa månad. De kommer sedan att minska köpen till 4 miljarder dollar per månad fram till mitten av november.

I uttalandet sade RBA att de förväntar sig att ekonomin kommer att expandera med cirka 4% år 2022 och med 2,15% år 2023. De baserade denna prognos på att regeringen intensifierar sin vaccinationsprocess. Ordförande Philip Lowe sa:

”Styrelsen kommer att behålla sitt flexibla förhållningssätt vad gäller köp av obligationer. Programmet kommer att fortsätta att ses över mot bakgrund av de ekonomiska förhållandena och hälsosituationen och deras konsekvenser för de förväntade framstegen mot full sysselsättning och inflationsmålet.”

AUD/USD reagerar också på det ökande antalet covid-19-fall i Australien. Under de senaste veckorna har landet rapporterat hundratals nya fall, vilket har tvingat stater till nya restriktioner. Därför förväntade sig vissa investerare att banken skulle behålla en mer återhållsam ton.

AUD/USD – teknisk analys

AUD/USD
AUD/USD – prisutveckling

2-timmarsdiagrammet visar att AUD/USD-paret steg något efter det offensiva RBA-beslutet. Paret flyttade till 0,7410, vilket är den högsta nivån sedan 29 juli. Paret rörde sig över ovansidan av den horisontella kanalen. Det steg också något över 25 och 15 dagars glidande medelvärde medan Relative Strength Index (RSI) flyttade till 66. Därför kommer paret sannolikt att behålla det stigande momentumet när handlare riktar in sig mot nästa viktiga motstånd vid 0,7450.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust