Oljeprisförutsägelser när Goldman Sachs justerar sin prognos

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 23, 2021
  • Oljepriset stiger för tredje sessionen i rad efter att ha sjunkit under $70 tidigare i veckan.
  • Goldman Sachs Currie förutspår ökning till 90 dollar per fat om den förväntade vintern är hårdare än vanligt.
  • Efterfrågan och leveransdynamik är de viktigaste drivkrafterna bakom Goldman Sachs prisutsikter.

Oljepriset handlas stadigt över den avgörande stödnivån på $70 efter björnarnas misslyckade försök att pressa det under den zonen tidigare i veckan. Ett tätt utbud och en positiv efterfrågesituation driver på rallyt.

oil price
oil price

Efterfrågan

Enligt Goldman Sachs kommer oljepriset sannolikt att nå 90 dollar per fat. Under en intervju på Bloomberg indikerade företagets globala chef för råvaruforskning, Jeff Currie, att en kallare vinter än väntat på norra halvklotet kommer att öka efterfrågan på råolja. Framför allt är den förväntade ökningen $10 högre än bankens senaste prognos.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under intervjun på onsdagen citerade Currie ökningen av naturgaspriserna som en av drivkrafterna till den förväntade rallyt. De höga gaspriserna, tillsammans med snäva leveranser på den europeiska kontinenten, kommer sannolikt att öka efterfrågan på råolja som det viktigaste alternativet. I ett större omfattning kommer produktionsstörningar i Förenta staternas Mexikanska golfen efter orkanen Ida också att spela in i efterfrågan och utbudet.

Goldman Sachs prognos kommer vid en tidpunkt då USA registrerar stramare leveranser. Enligt inventeringsdata släpptes av Energy Information Administration (EIA) onsdagen den oljelagren sjönk lägre än väntat för den vecka som slutade den 17:e september Den noterade dragningen på 3,481 miljoner fat var högre än prognosnedgången på 2,440 miljoner. I synnerhet har det amerikanska oljelagret minskat i 17 av de senaste 18 veckorna. Dessa siffror har ökat efterfrågan.

Oljeprisförutsägelse

Råoljan samlas för tredje sessionen i rad efter att ha sjunkit under den avgörande stödnivån på 70 tidigare i veckan. Efter att ha sjunkit under 72 i början av veckan är den tillbaka över den zonen. I skrivande stund ökade WTI-terminerna med 0,46% till 72,25.

På ett två timmar långt diagram handlas oljepriset över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. På kort sikt kommer den troligen att ligga kvar över den psykologiska nivån 70. Därefter kommer 72 att vara en avgörande stödnivå för varan. En tillbakadragning kan placera den längs 25-dagars EMA vid 71.70 innan den fortsätter med dess rally. På uppåtsidan kommer tjurens nästa mål att vara septembers höjdpunkt på 73,12 och den högre nivån på 74.

oil price
oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust