USD/TRY-prognos: Inget slut i sikte för den turkiska lirans nedgång

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 15, 2021
  • USD/TRY-paret steg till det högsta genom tiderna på fredagen.
  • Det har ökat under de senaste sex dagarna i rad den här veckan.
  • Paret kommer sannolikt att fortsätta stiga inför nästa CBRT-beslut.

USD/TRY-paret steg för sjätte dagen i rad när investerare reagerade på de senaste amerikanska detaljhandelsdata. Parets sammankomst berodde också på rädslan för fler räntesänkningar från den turkiska centralbanken (CBRT). Det handlas på 9.2110, vilket är några poäng under det högsta genom tiderna. Det har stigit med 33% från den lägsta nivån i februari i år. Detta gör den turkiska liran till den värsta utvecklingsmarknaden.

USA: s detaljhandel

Försäljningen i USA gick relativt bra i september. Enligt Census Bureau ökade detaljhandeln med 0,7% i september efter att ha stigit med 0,9% i augusti. Denna nedgång var bättre än medianuppskattningen på -0,2%. Totalt ökade försäljningen från 620 miljarder dollar i augusti till 625,4 miljarder dollar. Kärnhandelsförsäljningen sjönk från 2,0% i augusti till 0,8% i september. Detta var bättre än de uppskattade 0,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessa siffror visar att amerikanska konsumenter fortfarande spenderar när ekonomin återhämtar sig. De flesta av dessa utgifter skedde på restauranger och barer. De spenderade också pengar på bilar och bildelar när fler stater öppnade igen.

Samtidigt visar uppgifterna att försäljningen förblev stark även när priserna steg. Data som publicerades på onsdagen visade att konsumentprisindex (KPI) ökade från 5,3% i augusti till 5,4% i september. Kärn-KPI, som utesluter mat och energi, låg kvar på 4,0%. Dessa siffror var betydligt högre än Fed-målet på 2,0%.

Analytiker räknar med att priserna fortsätter att stiga. Priset på råolja steg till exempel till en åttaårig höjdpunkt i veckan medan naturgas steg till rekordhöga. Bensinpriserna har stigit till så mycket som $ 5 per gallon i vissa stater. På andra håll finns det en pågående utmaningsutmaning eftersom hamnarna fortfarande är överväldigade.

Turkiets centralbanksavbrott

USD/TRY-paret steg också när investerare började prissätta ytterligare en räntesänkning av CBRT. Detta efter att landets president sparkade tre centralbanktjänstemän på torsdagen. Han avskedade Semih Tumen, Ugur Namik Kucuk och Abdullar Yavas.

Beslutet innebär att den relativt nya guvernören får större spelrum för att genomföra fler räntesänkningar som presidenten önskar. I september överraskade banken marknaden genom att sänka räntorna, även om de senaste uppgifterna visade att inflationen steg. Landets inflation steg till 19,58% i september och det finns risker att det kommer att fortsätta stiga under de kommande månaderna. Banken träffas nästa den 21 oktober.

USD/TRY teknisk analys

USD/TRY

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY-priset har varit i en stark hausseartad trend de senaste dagarna. Paret lyckades röra sig över nyckelmotståndet vid 8.8240, vilket var det tidigare all-time high. Det är över 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärde medan Relative Strength Index (RSI) och MACD har fortsatt att stiga. Därför kommer paret sannolikt att stiga när investerare väntar på nästa CBRT-beslut.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money