USD/JPY-prognosen då inflationen i Japan fortfarande är envis låg

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 22, 2021
  • USD/JPY-paret har hoppat till den högsta nivån sedan oktober 2018.
  • Japan publicerade relativt svaga inflationsdata på fredagen.
  • Rubriken och kärnkonsumentinflationen steg till 0,2% i oktober.

USD/JPY-priset höll sig stadigt på en flerårig höjdpunkt efter de senaste uppgifterna från konsumentprisindex (KPI) i Japan. Paret handlas på 114,08, vilket är något under sin högsta nivå i oktober 2018. Det har hoppat med mer än 11% från sin lägsta nivå i år.

Japans inflationsdata

Japan har lyckats trotsa Philips-lagen, som säger att inflationen stiger när arbetslösheten sjunker. Data som publicerats av landets statistikbyrå visade att konsumentinflationen totalt sett ökade från-0,2% i augusti till 0,2% i september. På årsbasis steg KPI från-0,4% till 0,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt ökade KPI, som utesluter de flyktiga livsmedels- och energipriserna, från 0,2% till 0,1%. Dessa siffror är väsentligt lägre än Bank of Englands (BOE) mål på 2,0%. De är också de lägsta inflationstalen globalt.

Uppgifterna visar att landets inflation inte har påverkats av den senaste tidens stigande råvarupriser. Till exempel i ett uttalande varnade Bank of England (BOE) chefsekonom för att landets inflation kan stiga till 5,0%. På samma sätt steg det amerikanska konsumentprisindexet till 5,4% i september.

Japans inflation har förblivit envis lågt även om landets arbetslöshet har varit låg. Nya uppgifter visade att arbetslösheten sjönk till 2,9% i september, bland världens lägsta.

Därför har USD/JPY-paret minskat kraftigt eftersom investerare förväntar sig att Bank of Japan (BOJ) kommer att hålla sina räntor låga längre.

Samtidigt visade data från Markit att tillverkningsaktiviteten i Japan återhämtade sig i oktober. Tillverkningens PMI steg från 51,5 till 53,0. Senare idag kommer USD/JPY att reagera på de senaste amerikanska inflationsuppgifterna.

USD/JPY-prognos

USD/JPY

Det dagliga diagrammet visar att USD/JPY-paret har haft en stor hausse-trend under de senaste månaderna. Den hausseartade trenden accelererade efter att paret flyttade sig över nyckelmotståndsnivån vid 111,65, vilket var ovansidan av den horisontella kanalen som visas i svart.

Det rörde sig också över 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärden. MACD har också stigit till den högsta nivån på månader. Därför kommer USDJPY att behålla sin hausseartade trend då tjurar riktar in sig på nästa viktiga motstånd på 112,50.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money