DXY: US-dollarindexprognos när konsumentpriserna stiger

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 13, 2021
  • US-dollarns index drog sig tillbaka efter att USA publicerat starka inflationsdata.
  • Konsumentpriserna steg med 5,4% i september efter att ha stigit med 5,3% i augusti.
  • Indexet kan fortsätta sjunka på kort sikt.

USD-index (DXY) blev lägre på onsdagen när investerare reflekterade över den stigande inflationen i USA. Indexet sjönk från en högsta vecka på 94,55 dollar till ett lägsta på 94,20 dollar.

USA:s konsumentinflation stiger

Hoppet i konsumentinflationen är kanske inte övergående. Det visade amerikanska inflationsdata som publicerades på onsdagen. Enligt de senaste siffrorna från Bureau of Labor Statistics (BLS), rubriken konsumentprisindex index (KPI) steg med 5,4% från föregående år. Kärn-KPI, som utesluter flyktiga livsmedel och energiprodukter, steg med 4,0%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det fanns flera förare för högre priser. För det första har energipriserna hoppat kraftigt de senaste veckorna, med priset på naturgas som har stigit till det högsta någonsin. Råoljepriset har också stigit till den högsta nivån på cirka 7 år.

Samtidigt bidrog logistikförseningarna som upplevs runt om i världen också till högre priser. Fraktkostnaderna har skjutit i höjden, vilket fått några återförsäljare som Costco att chartra sina egna fartyg. Samtidigt har högre kostnader för att göra affärer också fått fler säljare att höja sina priser. Till exempel har många återförsäljare och restauranger tvingats höja lönerna.

Inflationsdata är viktiga för amerikanska dollarindex eftersom de har inflytande på Federal Reserve. I de flesta fall tenderar Fed att bli hökigt när inflationen stiger och arbetslösheten sjunker. Data som publicerades på fredagen visade att landets arbetslöshet sjönk från 5,1% i augusti till 4,6% i september.

USA kommer att publicera det senaste producentprisindexet (PPI) på torsdag. Antalet förväntas visa att landets PPI steg med 8,7% i september.

US dollar index prognos

dollar index

Det dagliga diagrammet visar att dollarindexet har varit under intensivt tryck den senaste tiden. Indexet handlas till $94,20, vilket är längs den stigande trendlinjen som visas i orange. Denna linje förbinder de lägsta nivåerna sedan 4. oktober. Det är också något över 23,6% Fibonacci retracement-nivån och har flyttat sig under 25-dagars glidande medelvärde.

Därför kommer DXY-indexet sannolikt att fortsätta sjunka när björnar riktar sig till nästa viktiga stödnivå på $93,90, vilket är längs 23,6% retracement-nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust