USD/NOK återhämtar sig för att accelerera före Norges BNP-data

Av:
nov 12, 2021
  • USD/NOK-paret har stigit de senaste tre dagarna i rad.
  • Paret har stigit på grund av den hökiska Federal Reserve.
  • Norge kommer att släppa sin BNP för tredje kvartalet på fredag.

USD/NOK-paret har stigit de senaste tre dagarna i rad när investerare reflekterar över den senaste amerikanska inflationsdatan. Paret handlas till 8,6875, vilket är det högsta det har varit sedan 1 oktober.

Norges Bank stramar åt

USD/NOK-paret har stigit de senaste tre dagarna då investerare fokuserar på Federal Reserve och Norges Bank.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den norska centralbanken var den första storbanken som började strama åt. Det gjorde den genom att genomföra den första räntehöjningen från pandemin i Europa. Detta hände på grund av att landets ekonomi återhämtade sig i en relativt snabbare takt än dess jämnåriga.

Den norska ekonomin hjälptes av tre huvudfaktorer. För det första var landet relativt framgångsrikt i att hantera coronavirus-pandemin. Det hade bättre infektionsfrekvens än andra jämförbara länder.

För det andra hade regeringen gott om resurser för att hjälpa till med återhämtningen. Detta är viktigt eftersom Norge har den största statliga förmögenhetsfonden i världen. Därför kunde man utnyttja dessa medel för att stimulera ekonomin.

För det tredje stöddes landets ekonomi av de relativt högre råoljepriserna. Under de senaste månaderna har priset på råolja stigit till ett flerårigt högt då efterfrågan har varit stabil. Detta är anmärkningsvärt eftersom landet exporterar mer olja än det förbrukar.

Därför förväntar sig analytiker att Norges Bank kommer att höja räntorna igen när den möts i december. Det kommer också att genomföra ytterligare tre höjningar under 2022, enligt analytiker på ING.

På fredag publicerar Norges statistikbyrå de senaste BNP-data. Analytiker förväntar sig att fastlandets BNP steg med 1,5% under tredje kvartalet. Norges BNP-data kommer att ha små konsekvenser för paret USD/NOK.

Federal Reserve

Samtidigt har Federal Reserve också blivit hökisk. Förra veckan började Fed avveckla sina gigantiska 120 miljarder dollar i månaden kvantitativa lättnader (QE). Med en stigande inflation förväntar sig analytiker att banken kommer att öka takten i åtstramningen.

Data som publicerades denna vecka visade att det amerikanska konsumentprisindexet (KPI) steg till 6,2% i oktober. Detta var en dramatisk ökning från tidigare 5,6%. Kärninflationen steg med cirka 4,6%.

USA har också haft en låg arbetslöshet de senaste veckorna. Därför finns det en sannolikhet att Fed kommer att accelerera sin åtstramning under de kommande månaderna. För nu kommer USD/NOK-paret sannolikt att fortsätta att stiga när risk-off-sentimentet återvänder på marknaden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money