En ny ”möjligen” allvarlig COVID-variant har upptäckts

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on nov 26, 2021
  • Sydafrika ser en ny COVID-variant med många mutationer av spikeproteinet.
  • Den nya varianten som den kallar B.1.1.529 "kan vara" mer smittsam och resistent.
  • WHO träffas på fredag för att diskutera vad den nya varianten kan innebära för covid-behandlingarna.

Många hade förväntat sig att ”Delta” skulle vara den sista ”supervarianten” av Coronaviruset, men Världshälsoorganisationen bekräftade på torsdagen en ny variant i Sydafrika med väldigt många mutationer av spikproteinet.

WHO planerade till ett särskilt möte på fredag

Den internationella folkhälsomyndigheten har kallat till ett särskilt möte på fredag för att diskutera vad den nya varianten som den kallar B.1.1.529 kan innebära för de befintliga covid-19-behandlingarna. Enligt WHO:s tekniska chef för covid, Dr Maria Van Kerkhove:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

– Vi vet inte så mycket om det här året. Vad vi vet är att denna variant har ett stort antal mutationer. Och oron är att när du har så många mutationer kan det ha en inverkan på hur viruset beter sig.”

De äldre varianterna av Coronaviruset härjar redan i Europa igen, vilket får USA att lägga till många EU-länder, inklusive Danmark och Tyskland, till sin ”reser inte” -lista.

Den nya varianten kan vara mer smittsam och resistent

Enligt Tulio de Oliveira (sydafrikansk forskare) har över 30 mutationer upptäckts i spikeproteinet. Många av dessa gör ”möjligen” den nya varianten mer smittsam, medan flera andra ökar dess resistens mot antikropparna, vilket ”möjligen” gör vacciner mindre effektiva mot B.1.1.529.

Rapporter om samma variant kom också från Hong Kong och Botswana. Vid utvärdering, om Världshälsoorganisationen ser den nya varianten som en av intresse eller oro, kommer den att tilldela ett grekiskt namn till B.1.1.529.

Nyheten kommer bara några dagar efter att den tidigare FDA-kommissionären, Dr Scott Gottlieb, sa att USA var sen med att administrera boosterskotten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money