DXY: Förutsägelse av amerikanska dollarindex för december 2021

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 1, 2021
  • US-dollarindex hade en relativt framgångsrik novembermånad.
  • Detta rally inträffade när USA publicerade starka data.
  • Ett brytnings- och omtestmönster kunde få den att dra sig tillbaka i december.

US-dollarindex (DXY) hade en relativt framgångsrik november. Dess pris hoppade med mer än 2% och drev det till den högsta nivån sedan juli förra året. Priset steg med mer än 8,5% från sin lägsta nivå i år.

Varför DXY steg

Det finns flera anledningar till att US-dollarindexet hoppade i november. Först publicerade USA spektakulära siffror under månaden. Under den första veckan visade sysselsättningssiffrorna att landets arbetslöshet sjönk till 4,6% i oktober. Detta hände när ekonomin lade till mer än 540 000 jobb under månaden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För det andra släppte USA starka inflationsdata. Enligt statistikbyrån steg det överordnade konsumentprisindexet (KPI) till en flerårig högsta på 6,2% i oktober. Denna siffra var den högsta den har varit under de senaste tre decennierna. Det var också betydligt högre än Federal Reserves uppskattning på 2,0%.

För det tredje steg DXY-indexet på grund av de positiva detaljhandelssiffrorna. Data visade att konsumenterna var oberörda av de stigande konsumentpriserna. Som sådan pressade de sina utgifter till en månatlig hög. Detta var anmärkningsvärt eftersom konsumtionen är den största delen av den amerikanska ekonomin.

USA publicerade också starka siffror i november. Dessa inkluderar siffror på bostads- och tillverkningsproduktion.

Som sådan steg dollarindexet när investerare förberedde sig på en mer hökig Federal Reserve. Denna uppfattning bekräftades på tisdagen när Fed-ordföranden antydde att banken kommer att avveckla sin politik för kvantitativa lättnader i snabbare takt än väntat.

I december kommer de viktigaste drivkrafterna för DXY att vara Feds räntebeslut som kommer att ske den 15 december. Utöver detta kommer indexet att reagera på den senaste amerikanska inflationen, detaljhandelsförsäljningen och lönelistan utanför jordbruket.

US dollar index prognos

Dollar Index

Det dagliga diagrammet visar att den amerikanska dollarn rörde sig över nyckelmotståndsnivån på $93,51 i november. Detta var en anmärkningsvärd nivå eftersom det var den högsta nivån i mars i år. Det bildade också halsen på det inverterade huvud- och axelmönstret.

Indexet höll sig också bekvämt över 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden. Därför misstänker jag att DXY kommer att dra sig tillbaka i december och testa om stödet till $93,51. Detta är känt som ett brytnings- och omtestmönster. Det kommer sedan att återuppta den hausseartade trenden senare under månaden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money