GBP/USD drar sig tillbaka när skillnaden mellan Fed och BOE ökar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 2, 2021
  • GBP/USD har varit i en stark baisseartad trend.
  • Trenden accelererade den här veckan efter det hökiska uttalandet av Jerome Powell.
  • Vi förklarar den ökande skillnaden mellan Fed och BOE.

GBP/USD har varit under press för andra veckan i rad då investerare prissätter en större skillnad mellan Federal Reserve och Bank of England (BOE). Paret handlas till 1,3310, vilket är några punkter över veckans lägsta 1,3195.

BOE och Fed divergens

Den största drivkraften för GBP/USD-paret den här veckan har varit den relativt hökaktiga tonen av Jerome Powell, Federal Reserves ordförande. I ett vittnesmål i kongressen sa Fed-ordföranden att banken kommer att prata om nedtrappning under det kommande mötet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta innebär att Fed sannolikt kommer att fortsätta att accelerera nedtrappningstakten och möjligen avsluta den under första kvartalet 2022. Stämningen har stötts av flera Fed-tjänstemän som Mary Daly, Raphael Bostic och Richard Clarida.

I samma vittnesmål meddelade Feds ordförande och finansminister Janet Yellen att de kommer att släppa termen att inflationen är övergående. Detta hände eftersom färska uppgifter visade att landets inflation hoppade till den högsta nivån på mer än 30 år.

GBP/USD har släpat efter när investerare ifrågasätter om Bank of England (BOE) kommer att leverera en hökaktig ton senare denna månad. Före Omicron-varianten var alla indikatorer på att banken skulle anamma en hökaktig ton i månadens möte.

Dessutom har de senaste siffrorna som inflation, arbetslöshet och bostadsmarknaden varit relativt starka. Inflationen har stigit till den högsta nivån på mer än ett decennium.

Men med den nya Covid-19-variantens spridning finns det en sannolikhet att banken kommer att anamma en avvaktande attityd. I en anteckning, en Bloomberg ekonom noterar:

”Centralbanken kommer att titta noga efter all vetenskap som belyser hur effektiva de nuvarande vaccinerna är för att förebygga allvarlig sjukdom. Om nyheterna är positiva, kan det fortfarande vara tänkt att skärpa till senare denna månad.”

GBP/USD prognos

GBP/USD

Det dagliga diagrammet visar att GBP/USD-paret har varit i en stor avförsäljning de senaste månaderna. Paret har lyckats ta sig under 23,6% Fibonacci retracement nivå. Det har också sjunkit under 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden medan Relative Strength Index (RSI) har rört sig i en baisseartad trend.

GBPUSD-priset rörde sig också under nyckelstödet på 1,3412, vilket var den lägsta nivån den 29 september. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnar siktar på nyckelstödsnivån på 1,3400.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money