Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

Är det säkert att köpa den australiensiska dollarn efter RBA:s överraskande räntehöjning?

Av:
May 3, 2022
Listen
  • RBA höjde mer än väntat
  • AUD vann över hela linjen
  • AUD/USD-handlare väntar på att Fed ska göra sitt drag

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Reserve Bank of Australia (RBA) är en av få stora centralbanker som håller ett månatligt möte för att utvärdera ekonomin och ställa in lämplig ränta. Det gör det i början av varje månad, på en tisdag.

Som sådan var idag en stor dag för australiska dollarhandlare. Marknadens förväntningar var att RBA skulle höja kontanträntan till 0,25% från 0,1%-nivån.

RBA beslutade dock att göra mer – den höjdes med en kvarts baspunkt och satte kontanträntan till 0,35%. Den hänvisade till stigande inflation och ekonomins motståndskraft och överraskade marknaden.

Som en konsekvens höjde den australiensiska dollarn över FX-instrumentpanelen. Det gick upp mot sina jämnåriga, såsom US-dollarn eller den Nya Zeelands dollar.

Även om vinsterna på AUD-kryssningarna är betydande och inte bara från idag, är AUD/USD-vinsterna inte så imponerande. Visst steg paret över 0,71, men den övergripande bilden visar att marknaden precis studsade från nära 2022 års nivå.

Feds beslut skymtar stort

Copy link to section

Federal Reserves hökighet fick andra centralbanker att ompröva sin penningpolitiska hållning. Av denna anledning bör dagens räntehöjning i Australien tolkas i samband med Feds tidigare och framtida räntehöjningar, åtminstone vid handel med AUD/USD-paret.

Den amerikanska dollarns styrka är ett problem för USA:s export. Som sågs förra veckan minskade exporten i USA, mest på grund av en stark valuta.

Som ett resultat av detta krympte den amerikanska ekonomin under första kvartalet 2022. Om det finns två på varandra följande kvartal med negativ ekonomisk tillväxt har ekonomin officiellt gått in i recession.

Så Fed borde vara försiktiga här. Marknaden har dock prissatt en räntehöjning på 50 punkter vid morgondagens FOMC-möte; därför kan den amerikanska dollarn röra sig högre på kort sikt snarare än lägre.

Med andra ord kan Feds hökighet skicka dollarn ännu högre, vilket påverkar exporten och den ekonomiska tillväxten. Av denna anledning är det osannolikt att AUD/USD-handlare skulle köpa paret med förtroende förrän Federal Reserve släpper sitt uttalande i morgon.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10