EUR/GBP prisprognos efter bättre än väntat brittisk sysselsättningsdata

By: Mircea Vasiu
on maj 17, 2022
  • UK sysselsättningsdata hausse för pund
  • EUR/GBP testar kritiskt stöd
  • De två centralbankerna har olika politik

EUR/GBP reagerade mest på de bättre än väntade brittiska sysselsättningssiffrorna. Tidigare idag minskade antalet sökande och arbetslösheten mer än vad marknaden förväntade sig, vilket utlöste ett rally för det brittiska pundet.

Som sådan föll EUR/GBP-korskursen aggressivt. Det brittiska pundets rally, förståeligt ur ett ekonomiskt dataperspektiv, drivs också av det faktum att pundet har varit mycket översålt på sistone.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ta till exempel GBP/USD. Den handlades nära 1,20, en nedgång på mer än 1 500 pips bara under 2022. Visst, den amerikanska dollarns styrka utlöste flytten, men pundets svaghet hjälpte också.

Dagens positiva sysselsättningsdata kom när Bank of England varnade för stigande inflation och att det inte är mycket den kan göra för att stoppa den. I en intervju med The Daily Telegraph varnade Bank of Englands guvernör för livsmedelsinflation eftersom brister som utlösts av kriget i Ukraina kommer att leda till en okontrollerad ökning av inflationen.

EUR/GBP avvisades vid starkt motstånd

EUR/GBP handlades över 0,86 innan de såldes aggressivt. Det misslyckades vid 0,86, ett område som fungerade som starkt motstånd tidigare, och nu hotar att flytta testet 0,83 igen – ett kritiskt stödområde.

Sedan Brexit har växelkursen EUR/GBP sjunkit kontinuerligt. Den hittade en botten på 0,83-nivån 2022 efter att ha sjunkit med mer än tusen punkter, eftersom investerare sålde den gemensamma valutan efter att Storbritannien hade lämnat EU.

Dessutom, när konflikten i Ukraina startade, tog den gemensamma valutan ytterligare ett ben lägre – och det gjorde EUR/GBP-växelkursen också. Slutligen har de två centralbankerna, Bank of England och Europeiska centralbanken, olika penningpolitik.

Å ena sidan har Bank of England redan höjt räntan och den pratar hökiskt. Men å andra sidan gör Europeiska centralbanken fortfarande kvantitativa lättnader och planerar att höja räntorna under sommaren för första gången på flera år.

Sammantaget ser EUR/GBP-paret ut att vara redo att testa de lägsta nivåerna igen. 0,8300 är ett kritiskt stödområde, och en daglig stängning under bör utlösa mer svaghet.

Även om den tekniska bilden pekar på en baisseartad utveckling, så gör den grundläggande. Eftersom det finns ett gap mellan de två centralbankernas penningpolitik förblir snedvridningen för EUR/GBP-växelkursen baisse.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10