Varför översvämmar en halv miljard i Bitcoin marknaden när Celsius står inför bedrägerianklagelser?

Av:
jul 11, 2022
  • Celsius har betalat ett lån på Maker och skickat en halv miljard dollar i WBTC till kryptobörsen FTX
  • De står inför bedrägerianklagelser, stämningsansökan hävdar att de i huvudsak har fungerat som en Ponzi
  • Dataanalytikern Dan Ashmore har en titt på dessa rörelser och om Celsius kan överleva

Den angripna kryptolångivaren Celsius, som stirrar insolvens i ansiktet på grund av effekterna av kryptosmittan, som jag skrev en djupdykning om här förra månaden, kan komma att få ytterligare ett slag mot kryptomarknaderna.

24 000 wrapped Bitcoins, värda en halv miljard dollar, har överförts från deras konto till kryptovalutabörsen FTX, per blockkedjedata som avslöjas av Nansen nedan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Wrapped Bitcoin (WBTC) är en tokeniserad version av Bitcoin, som är kompatibel på Ethereum och därför kan användas i ett brett utbud av decentraliserade finansprotokoll. Denna halva miljard av wrapped Bitcoin kommer verkligen från dessa decentraliserade plattformar – Maker.

Celsius Makerlån

Celsius hade pantsatt WBTC som säkerhet mot lån. När Bitcoin sjönk under krisen förra månaden, fyllde Celsius upprepade gånger på positionen för att undvika att bli likviderad. Det är faktiskt delvis det som drev rädsla och panik vid försäljning, tanken på att Celsius lån kunde ha likviderats och allt utbud översvämmade marknaden.

Maker-lånet är nu betalt – plånboksadress hittar du här om du vill ta en djupdykning genom deras historia, men skärmdumpen nedan visar att säkerheterna i WBTC upprepade gånger läggs till den 11:e och 13:e juni (tidsstämplar till höger) som Celsius kämpade mot vågen av försäljning.

Med all sannolikhet kommer detta att säljas för mer likvida tillgångar, eftersom Celsius fortsätter att flänga för att överleva. En halv miljard är en stor förändring, men en potentiell översvämning av utbudet kommer inte att skrämma marknaderna så mycket som den skulle ha gjort om den dumpades under kraschen förra månaden. Rädsla föder panik och panik föder rädsla, så ytterligare en bit bensin som hälldes på den rasande branden förra månaden skulle ha varit mycket mer påverkande än för närvarande, där Bitcoin har stabiliserats åtminstone på kort sikt.

Intressant nog har priset på WBTC inte flyttat från BTC, handlas för $21 800 jämfört med Bitcoins $21 800 i skrivande stund, och därmed behållit sin ”peg” (får otäcka tankar om Terra när jag skrev den meningen).

Blockkedjan

En sak är klar: krissamtal pågår på Celsius medan ledningen kämpar med näbbar och klor för att rädda företaget. Jag beskrev i min djupdykning förra månaden hur skeptisk jag var till att detta var möjligt, men jag antar att vi får se. Igår kom det ytterligare hammarslaget att företaget stod inför en stämningsansökan för att fungera som en Ponzi-scheme. Och det lämnades in av spelprogramvara och investeringsföretaget KeyFi, med anklagelser som går så långt tillbaka som i mars 2021.

Det visar dock hur fascinerande blockkedjan kan vara. Att spåra en halv miljard i fonder som rör sig när ett företag svänger runt efter likviditet för att rädda sig själva, och att se allt detta live på en offentlig internetsida, är riktigt coolt.

Det som däremot inte är coolt är Celsius ekonomi.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money