Bitcoin-miningaktier studsar tillbaka i augusti

Av:
aug 15, 2022
  • Den genomsnittliga Bitcoin-miningaktien steg 36% i augusti, jämfört med 4,5% för Bitcoin och 3,6% för S&P 500
  • Stigande elkostnader och Bitcoin fortfarande ner nära 50% YTD har fått mindre miners att stänga
  • Miningsvårigheterna har därmed minskat, vilket minskar konkurrensen

Det har varit ett välkommen uppskov på marknaderna den senaste tiden, efter ett hett första halvår. En sektors återhämtning har dock varit särskilt stark.

Bitcoin-miningaktier har stigit de senaste veckorna. Grafen nedan från Mike Colonnese från HC Wainwright kvantifierar flytten – den genomsnittliga Bitcoin-miningaktien hoppade med 36% under de första två veckorna av augusti, i motsats till en rörelse på 4,5% i BTC och en ökning med 3,6% i S&P 500.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den bredare positiviteten på marknaden har täckts väl. KPI-data minskade den här månaden till 8,5%, och hamnade under förväntningarna på 8,7%, och med den nuvarande miljön hyperfokuserad på inflationsmätningar och motsvarande Fed-svar, är det positiva nyheter i sig. Dessutom, inom kryptovalutakretsar, har nyheten om att Coinbase samarbetar med den institutionella investeringskungen som är Blackrock fått Bitcoin att klättra högre och flirta med $25 000-strecket (även om vissa analytikers prognoser låg långt norr om detta, som jag berättade här förra veckan).

Stigande kostnader och fallande intäkter

Återigen, om vi går tillbaka lite här, är det vettigt att miningbestånden skjuter i höjden i en sådan grad? Jag publicerade ett stycke för en vecka sedan och tittade på de stigande elkostnaderna som pressade miners.

Med det geopolitiska klimatet som driver rubrikerna som ett resultat av de stigande gaspriserna har el också ökat. Med fokus bara på Europa var European Power Benchmark i genomsnitt 201 €/MWh under första kvartalet 2022 – det är en ökning med 281% jämfört med samma kvartal 2021

Vissa länder var ännu värre. Spanien och Portugal steg med 411%, medan priserna i Frankrike steg med 336% och de italienska priserna var de högsta i hela EU med 249 euro per MWh, en ökning med 318% från ett år tidigare.

Och ändå ser vi dessa aktier pumpa så överdrivet nu? Och med Bitcoin – vilket uppenbarligen är miners intäkter – fortfarande nere nära 50% under året?

Tja, svaret ligger i miningnätverkets svårighet. Med dessa ovannämnda driftskostnader stigande och miners intäkter fallande, har de mindre miners verkligen känt av knipan. Med många som stänger butiker har miningsvårigheterna sjunkit till fem månaders lägsta, vilket målar upp en ljusare bild för dem som är kvar – som jag ritade nedan.

Men trots den välkomna uppskov, förråder en incheckning på bitcoinreserverna i miningpooler den kamp som det har varit i år hittills. Jag ritade dessa saldon under de senaste 6 månaderna, och det är ganska tydligt att en abrupt vändning inträffade den 9 maj. Vad hände den 9 maj? Nåväl, ett mynt vid namn UST lanserade en dödsspiral av episka proportioner, och satte igång smittspridningskrisen som sköljde över branschen – det fanns ingen flykt, och absolut inte för miners.

Det är intressant att trots att marknaden blivit grön under de senaste veckorna har dessa saldon inte ökat. Medan uppgifterna bara gäller fram till juli, började marknaderna sin återhämtning förra månaden. Det är faktiskt en punkt som också fångas i Colonneses rapport, eftersom han presenterar nedanför grafen som visar att försäljningen av Bitcoins från miners förblev hög i juli. Uppgifterna från företagsanmälningar för augusti, om marknaden skulle förbli grön, kommer att vara intressant att bedöma om det finns en förändring här.

Vi uppskattar att de 11 miners i vår datauppsättning sålde 6 019 BTC i juli, eller 167% av den totala produktionen för månaden

Mike Colonnese, HWC Research
Via Mike Colonnese of HC Wainwright

Högbetaaktier

Med gröna marknader och Bitcoin stigande, är miningaktier som hoppar upp i en mer explosiv takt exakt vad vi har sett tidigare på marknaden – Bitcoin-miningaktier har visat sig vara ett alternativ med högre beta som mycket korrelerar med priset på Bitcoin.

Detta visar faktiskt också Colonneses rapport. Med Bitcoin som fortfarande uthärdar ett dåligt år som helhet, en nedgång med 47% trots den senaste tillbakagången, är miningaktier sämre – de handlas i genomsnitt 59% under de priser som de öppnade året till. Återigen, de är högbetaaktier som är korrelerade till Bitcoin – så i sammanhanget av detta är det helt vettigt.

Via Mike Colonnese of HC Wainwright

Så, då krypton som helhet fortfarande lider av en morgon-efter-huvudvärk efter den Terra-drivna smittspridningskrisen och Feds avlägsnande av marknadsövergripande likviditet, är det viktigt att komma ihåg hur hög beta många av dessa miningaktier har.

Visst, landskapet YTD har varit hemskt, med priser som speglar det. Men de senaste veckorna visar att när den botten nåtts kommer studsvinsterna som erbjuds här att bli överdimensionerade. Den verkliga frågan, som jag tog upp i min första artikel för veckan i morse, är att sätta fingret på när exakt det är.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money