Omfattningen av marknadsnedgången är historiskt kraftig – så jag köper

Av:
Oct 3, 2022
Uppdaterad: Oct 8, 2022
Listen
  • Börsen har fallit med över 25% i år
  • Bara fyra gånger under det senaste århundradet har marknaden tappat så mycket inom ett år
  • Matematik och historia står i konflikt med min baisseartade känsla angående beslutet att köpa aktier

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

När det regnar ösregnar det. 2022 visar sig lika mycket som de dåliga nyheterna har varit obevekliga.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Det verkar inte vara länge sedan som aktiemarknaden flöt med på rekordnivåer, folk drog sig tillbaka till kryptovalutavinster och boomers googlade “vad är en meme-aktie?”.

Men för att använda en annan klyscha, alla bra saker tar slut. Jag ritade grafen nedan för att visa omfattningen av nedgången på marknader historiskt. Det visar att när vi vänder blad i oktober, har vi bara fyra gånger under det senaste århundradet sett börsen falla så mycket.

Åren i fråga? 1931, 1937, 1974 och 2008. Varje gång du jämför med 2008 eller depressionstiden vet du att det inte är en rolig tid.

Vad kommer att hända ekonomin?

Copy link to section

Alla som följer min analys vet att jag är extremt baisse om ekonomins nuvarande tillstånd. Jag tror att det kommer att bli en mycket svår vinter, särskilt i Europa, med så många variabler mot oss just nu, vilket alla orsakar en unik och skrämmande ekonomisk situation.

Vi har en aldrig tidigare skådad mängd skulder internationellt, men samtidigt skenande inflation. Vi har ett fruktansvärt geopolitiskt klimat som gör att det känns som 1922 snarare än 2022 – med ett krig i Europa som bidrar till en fullskalig energikris. Dollarn har redan ätit upp euron, skjutit i höjden förbi paritet, och är nu på väg att göra samma sak mot pundet.

Jag ska inte gräva djupare i mina negativa känslor, jag har gjort det i tillräckligt många artiklar nyligen. Men jag skrev också förra veckan om det tråkiga men ack så kraftfulla ordspråket att på långsiktigt trendar marknaden uppåt och passiva investeringar överträffar aktiva investeringar nyligen.

Så, hur förenar jag dessa två uppenbarligen motstridiga åsikter? Jag ställer mig förstås på matematikens sida.

Är det dags att köpa aktier nu?

Copy link to section

Matematik är det mest kraftfulla i världen. Visst, jag känner mig rent ut sagt förfärlig över ekonomins tillstånd, men det första diagrammet visar hur stor del som redan har tagits ut från marknaderna. Detta pekar på en extremt trevlig köpmöjlighet på aktiemarknaden.

Vad vet jag? Räcker en pojkes svindlande tankar på Internet för att avskräcka dig? För mig – trots att det är mina egna tankar – väljer jag att i slutändan lägga mer vikt vid historia än min egen magkänsla. Det kan skada mitt ego, men om ditt ego är med i investering så har du redan förlorat.

Jag har haft tur hittills i år i många avseenden. Jag tog ledigt från att köpa aktier en lång tid under större delen av året som ett resultat av min personliga situation – jag bytte jobb, flyttade till ett annat land och hade mycket på gång (jag hade fortfarande alla mina tidigare investeringar där – så lita på mig, mina fickor har gjort ont).

Men som jag skrev i det stycket som nämns ovan, minskade jag på det nyligen. Uppenbarligen kommer allt detta med förbehållet om en långsiktig horisont och en förmåga att bära volatiliteten. Marknaden kan krascha ytterligare 50% imorgon. Men nu mer än någonsin, samtidigt som det är otroligt frestande att backa mig själv och sitta ute, köper jag ytterligare en bit aktier.

Så med S&P 500 till $3585, 25% ned för året, köper jag mer. Jag tror att det kommer att bli lägre i framtiden – och då kan jag fortsätta att sänka dollarkostnaden i genomsnitt. Tills vidare ska jag bita ihop tänderna och glömma priset. Låt oss se om det om 20 år.

Börsen Makroekonomi