Ad

Varför är Bitcoin så korrelerad med aktiemarknaden? En djupdykning

Av:
Oct 18, 2022
Listen
  • Bitcoins korrelation med aktiemarknaden har ökat enormt i år
  • Båda flyttas av Federal Reserves ränteplaner
  • Bitcoin har aldrig tidigare upplevt en lågkonjunktur, som investerare förbiser, analyserar Dan Ashmore

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Det har varit ett minst sagt turbulent år på marknaderna.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Men en sak som är både baisse och hausse, enligt min mening, är korrelationen mellan Bitcoin och aktiemarknaden. Det låter roligt, men låt mig förklara.

Tjuraktigt fall för Bitcoin är en frikoppling från aktiemarknaden

Copy link to section

Många Bitcoiners tror att det bara är en tidsfråga innan Bitcoin frikopplas från aktiemarknaden, sprider sina vingar och gör anspråk på “hedge”-titeln som hittills har varit så svårfångad.

Utan tvekan är detta det positiva fallet – Bitcoins hårda utbudstak, kringgående av statlig kontroll och dess unika förmåga att separera pengar och stat betyder att tjurvisionen är lockande.

Men när man tittar på data är korrelationen mellan Bitcoin och aktiemarknaden lika hög som den någonsin har varit; denna utopiska (eller dystopiska, beroende på dina tankar!) framtid har aldrig verkat längre bort. Faktum är att jag ritade korrelationen från början av året till nu, och resultaten är talande (för nördarna var mitt val av måttenhet Pearson 6-månaders rullande koefficient).

För dem som är mindre bekanta med korrelation betyder en koefficient på 0 inget samband. Till exempel är korrelationen mellan antalet äpplen du äter en viss dag och antalet gånger som Storbritanniens premiärminister Lizz Truss ändrar sig (förmodligen) nära noll.

En korrelation mellan 1 är å andra sidan perfekt. Så korrelationen mellan antalet pints du dricker och hur full du är skulle vara nära +1. Och det följer också att -1 är ett perfekt negativt förhållande, så korrelationen mellan antalet pints du dricker och hur nykter du är är sannolikt nära -1.

Ju närmare siffran 1, desto starkare är förhållandet. Ju närmare -1, desto starkare är förhållandet i motsatt riktning. Och noll, eller någonstans nära det, betyder att det inte finns någon meningsfull relation. Så det är en glidande skala mellan -1 och 1.

Låt oss titta på grafen för korrelationen mellan Bitcoin och aktiemarknaden och zooma in på tidsperioden 2022.

Korrelationen mellan Bitcoin och aktiemarknaden har aldrig varit högre

Copy link to section

Det är omedelbart uppenbart att korrelationen steg kraftigt i slutet av januari/februari, innan den tog fart ytterligare i april. Den har faktiskt varit nära en perfekt 1 under en stor del av året, med marknader som rör sig i lås.

Och vad är unikt med detta år? Jo, det är räntemiljön. Federal Reserve har tagit marknaderna för en snurr med sin aggressiva hållning till räntor. Ju högre räntor höjs, desto mer likviditet sugs från ekonomin och desto mer baisse blir det. För mycket vandring och vi får l-ordet: lågkonjunktur.

Fed har satt igång ett nytt paradigm, eftersom inflationen har spridit sig efter ett decennium av penningtryck, kvantitativa lättnader och räntor nära noll. Med covid som sparkar upp allt detta till en ny nivå har inflationen blivit vild. Se till räntehöjningarna när Fed kämpar för att dämpa inflationen igen.

Så låt mig lägga till en variabel till föregående graf som visar klättringskorrelationen mellan Bitcoin och aktiemarknaden. Ta en titt på den rullande korrelationen med Fed-räntan:

Hmm. Och kom ihåg – Bitcoin lanserades först 2009, året efter att världsekonomin smälte ner när bankirer förlorade handlingen, med en subprime-bolånekris i USA som utlöste en av de värsta finanskriserna genom tiderna. Sedan dessa mörka dagar har marknaden varit absolut hemsk, med en av de längsta tjurmarknaderna i historien. Det här har varit en tid präglad av tunna räntor (negativa?) och kvantitativa lättnader, med upprörande tillgångsvinster inlagda.

COVID var samma sak, bara på steroider. En av de mest avslöjande graferna är nedan – från min analys av penningtryckning och ojämlikhet som publicerades igår).

Och sedan grafen nedan också, som visar omfattningen av stimulansen i jämförelse med 2008. Det är som att jämföra äpplen med genetiskt modifierade, förstorade apelsiner.

Med detta sammanhang är det helt logiskt att korrelationen är så hög. COVID spolade hela systemet med kontanter, och sedan kom inflationen. Nu är Fed inriktade på att suga ut allt det där – de värsta tänkbara nyheterna för marknaderna.

Allt som verkligen betyder något just nu är Jerome Powells ord (jag talade om marknadens beroende av detta nyligen här). Marknader reagerar baserat på förväntningar om framtida räntehöjningar, som kommer direkt från Powells mun, såväl som den månatliga KPI-rapporten.

Och vad är det gamla ordspråket? Jo, korrelationerna går till 1 i en kris. Investerare flyr för de säkraste tillgångarna som möjligt och dumpar allt för likviditet. Detta är faktiskt en primär orsak till dollarns enorma styrka i år, något jag analyserade tidigare i år. Det hela är sammankopplat.

När jag ser tillbaka på analysen av dollarns styrka tidigare i år, är ett av mina favoritdiagram nedan, som visar dollarns styrka historiskt och belyser tider av kriser. Märker du något?

Bitcoins första kris

Copy link to section

Återigen, ingenting är förvånande här:

Steg 1: Oöverträffad pengautskrift. Tillgångar går till månen, och de längre ut på riskspektrumet (teknikaktier, Bitcoin, Dogecoin etc) ser fler vinster.

Steg 2: Inflationen hoppar som ett resultat.

Steg 3: Federal Reserve för en aggressiv räntepolitik för att dämpa inflationen.

Steg 4: Tillgångar säljs av, och de som ligger längre ut på riskspektrum (teknikaktier, Bitcoin, Dogecoin etc) ser fler förluster.

Och – avgörande – säljare diskriminerar inte. Försäljningen är utbredd, så korrelationerna ökar, vilket är vad vi ser med Bitcoin. Det är inte nödvändigtvis så att aktiemarknaden leder Bitcoin; det är att det finns en lurande variabel – Federal Reserve – som leder dem båda. Återigen, titta på diagrammet ovan som visar Fed-räntan mot korrelationen mellan S&P 500 och Bitcoin.

Och det är därför jag har bankat huvudet mot bordet (är det ett uttryck?) hela året om en felaktighet: påståendet att krypto och Bitcoin har funnits här tidigare. Supportrar hävdar att detta bara är den senaste av de många nedgångarna för krypto.

Det är inte sant. Bitcoin lanserades i januari 2009, vilket innebär att detta är första gången det har existerat under en makrobjörnmarknad. Tidigare kryptovintrar kom mitt i den låga räntan, tillmötesgående miljö där allt var bra i världen.

Idag förväntas det bli strömavbrott kalla nätter i London i vinter. Stora teknikföretag har förlorat 70%+ av sin aktiekurs. Människor kämpar för att ha råd med mjölk och bröd. Så nej, krypto har inte varit här tidigare. Ekonomiskt är det mörka tider. Och krypto har aldrig tidigare sett mörka tider.

Vad händer sen?

Copy link to section

Det är inte jag som säger att krypto inte kommer att göra vad det alltid har gjort – studsa tillbaka. Jag säger bara att det här inte är din vänliga grannskapskryptovinter, det här är ett helt annat odjur – drivet av makroblodbadet, med korrelationer som stiger i enlighet därmed.

Låt mig cirkla tillbaka till det inledande stycket av denna artikel när jag sa att Bitcoins växande korrelation var både hausse och baisse.

Långsiktigt måste Bitcoin frikopplas för att uppnå sina “mål” att bli en värdebutik; ett utträde från den regeringskontrollerade världen av fiat-pengar. Det är svårt att argumentera mot. Och i den meningen är det en besvikelse att se dess skyhöga korrelation, som har stigit så mycket i år. Visst kommer Bitcoin att ha noll hopp i det långa loppet om det inte slutar med denna smutsiga volatilitetsvana, samt vägran att göra något utan att hålla aktiemarknaden i handen.

Anledningen till att jag säger att det också är lite hausse är att det visar att Bitcoin nu är en vanlig finansiell tillgång. Tidigare år visade en Bitcoin som inte var alltför korrelerad med marknaden. Det var en nördig magisk pengagrej på Internet, något som din väns äldre syskon berättade om på en grillkväll.

Likviditeten var sparsam och den påverkade inte den bredare finansmarknaden.

Men nu har den kommit. Antagandet har skjutit i höjden. Den presenteras tillsammans med Dow Jones och guld när media visar de dagliga marknadsrörelserna. Korrelationen backar upp detta – det rör sig med aktiemarknaden mer än någonsin tidigare.

Nästa steg är att dumpa den korrelationen. Och tittar man på Bitcoins grunder, som mer liknar en råvara än aktie (motsatsen till Ethereum, för övrigt), har den uppläggningen att göra det. Den verkliga frågan är om folk kommer att inse detta och börja värdera det som sådant.

Och det är det som gör den så spännande som tillgångsklass. Vi har aldrig sett något liknande förut – en sorts vara som lever i den digitala världen. Det är därför dess utbud av resultat är utan tvekan bredare än någon annan tillgång.

Vad som än händer kommer det att bli en rolig åktur. Men siffrorna visar att just nu är Bitcoin inget annat än aktiemarknadens leksak, som kastas runt efter behag.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
Bitcoin Aktier & Fonder Börsen Boskap & kött Makroekonomi