En kärleksaffär med Meta-aktien: Är Cramer skyldig investeringsgemenskapen en ursäkt?

Av:
okt 28, 2022
Listen to this article
  • Meta-aktien (tidigare känd som Facebook) sjönk under 100 dollar per aktie den här veckan.
  • Aktien har inte handlats så lågt sedan 2016.
  • CNBC:s Jim Cramer ber om ursäkt för att han litar på ledningen för att vända aktien.

Många aktieägare i Meta Platforms Inc (NASDAQ: META) har sett sina imponerande vinster utplånas efter att sociala medier som blev metaföretag släppte en bomb av en otäck rapport onsdag eftermiddag.

Meta-aktien sjönk under $100-strecket den här veckan och handlas på nivåer som inte setts sedan 2016. Låt oss fokusera vår uppmärksamhet på CNBC:s investeringsguru (kändis?) Jim Cramer och hans nu berömda ursäkt till investeringsgemenskapen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Cramer gillade inte Facebook-aktier 2021… tills han inte gjorde det

När Facebook (ännu inte omprofilerat som Meta) handlades nära $400-nivån i september 2021, hävdade Cramer att investerare måste vara försiktiga – en rättvis och rimlig position vid den tiden.

I början av oktober 2021 sa Cramer att Meta Facebook och dess ledningsgrupp måste ”bevisa att de fortfarande hör hemma” i den eftertraktade FAANG-klubben. Han sa att investerare måste vara ”mer försiktiga” med aktien tills ledningen bevisar att investerarna har rätt eller fel.

Bara några dagar senare sa Cramer att han inte ”med gott samvete kan äga” aktien som reaktion på de interna läckorna där företaget var medvetet om de skadliga samhällseffekterna det skapar.

De säger att tiden läker alla sår. I Cramers fall behövde han bara mindre än en månad för att komma över all hjärtesorg orsakad av Meta. Vad hände exakt som förändrade hans berättelse? Din gissning är lika bra som min.

Den 1 november kommenterade Cramer ”du måste äga” Meta-aktien. Den 10 november var Meta ett av hans toppval inom metaverse-segmentet med aktier som fortfarande handlas stabilt över $300-nivån.

Spola framåt till februari 2022 och Cramer är fortfarande en Meta-aktiesupporter, och säger att han har ”total tro” på Metas vd Mark Zuckerberg. Den 25 mars kommer Meta-aktieägare som valde att sälja sin position för cirka $220 bevisas ”mycket fel.”

När Metas aktie fortsatte sin nedåtgående nedgång till $150-nivån under sommarmånaderna, hävdade Cramer djärvt att Metas metaverse (säg det fem gånger snabbt) är ”så mycket bättre än Zoom”.

Så när Metas aktie kollapsade i sin reaktion på veckans resultatrapport dominerade Cramer börsrubrikerna med en ursäkt. Han sa att han ”gjorde ett misstag” eftersom han ”litade på” ledningsgruppen. Bedöm själv hur äkta detta är.

Varför skulle jag inte acceptera Cramers ursäkt

Jag är inte aktieägare i Meta så jag har inget ekonomiskt intresse på något sätt. Anledningen till att jag inte köpte Meta-aktien är för att varningstecknen var ganska uppenbara (titta på diagrammet nedan), och det verkar som om Cramer var bland de få som var blinda för att se det.

Uppenbarligen har säljarna haft fullständig kontroll sedan slutet av sommaren 2021

Vad exakt var tjurfallet för att köpa Meta-aktier från oktober 2021 till oktober 2022? Det kan inte vara förväntningar på en explosion i användartillväxt eller genomsnittlig tid på plattformen. Missade Cramer delen i Metas Q4-resultat där globala dagliga användare föll för första gången någonsin?

Tik Toks fart tillsammans med en tråkig och åldrande Facebook/Instagram-plattform var uppenbar för alla. Särskilt Facebook har blivit plattformen där mina föräldrar delar bilder på sina kryssningar och otåligt väntar på en ”like” från mig själv eller min syster.

Försämrade ekonomiska förhållanden ifrågasätter reklamtillväxtens hållbarhet på kort sikt. Den efterlängtade bekräftelsen av att tjäna pengar på WhatsApp är fortfarande ingenstans att se.

Och Metas partnerskap med Qualcomm Inc (NASDAQ: QCOM) för att utveckla skräddarsydda virtuella verklighetskretsuppsättningar? Enligt Dan Ives från Wedbush visar detta tillkännagivande ”bara en slags svaga händer för Meta.”

Återigen är det värt att upprepa frågan: vad exakt var tjurfallet för Meta-aktien? Jag vet inte om det finns ett svar.

Lektionen att lära sig: sluta älska en oälskad aktie

Den enda slutsatsen, åtminstone enligt min åsikt, är att Cramer gör vad varje defekt investerare är känd för att göra: att älska en aktie som inte borde älskas. Men Cramer, en före detta hedgefondförvaltare och Goldman Sachs alumner, borde veta bättre och kastade in handduken för månader sedan.

När allt kommer omkring är öppningen av hans ”Mad Money”-show: ”Andra människor vill få vänner, jag vill bara tjäna pengar till dig, för mitt jobb är inte bara att underhålla dig, utan att utbilda och lära dig.”

Den sämsta tjänaren, underhållaren, pedagogen och läraren någonsin. Kanske är han en god vän, han äger en bar och vem vill inte vara vän med barägaren.

Med ett uppskattat nettovärde på 150 miljoner dollar (ungefär) är hans ursäkt för många meningslös. Han har råd med den typ av förluster som hans råd lider som en genomsnittlig investerare inte kan.

Det här svaret på en tweet säger allt: