Så, hur var Twitter som en investering under de nio åren de handlades offentligt?

Av:
nov 1, 2022
Listen to this article
  • Elon Musk har slutfört sitt övertagande av Twitter för 44 miljarder dollar
  • Twitter avslutade sin 9-åriga resa på offentliga marknader upp 19%
  • Twitter hittade aldrig sin identitet och kämpade kraftigt med intäktsgenerering, skriver Ashmore

Efter en saga som är mer utdragen än filmserien Fast and Furious är Elon Musk ägare till Twitter Inc (NYSE: TWTR).

Sexton år efter den första tweeten någonsin, av tidigare vd Jack Dorsey, är Twitter i händerna på den gåtfulla miljardären. Så, nu när allt är sagt och gjort, hur gick det för Twitter-investerare?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Twitter vs aktiemarknaden

Twitter börsnoterades för nästan 9 år sedan i dag. Så här i efterhand var det här ett bra tillfälle att göra det – de lanserades mitt i en av de längsta tjurkörningarna i historien, en miljö full av gränslösa pengar, räntor på källarnivå och en blomstrande tekniksektor.

Vid jul var den redan upp 62% från börsintroduktionen. Men ärligt talat så toppade det liksom där.

Jag plottade aktiekursen över hela tiden den var offentlig – det vill säga de nio åren mellan november 2013 och idag – mot S&P 500. Medan den sistnämnda har gett investerare 115% under denna period, har Twitter gett en avkastning på ynka 19% – och det är först efter att Musk köpt den för en premie, den har handlats uppåt med 40% under de senaste två månaderna.

Den har inte bara underpresterat SPX, utan den har också sett konkurrenterna gå förbi den. Till och med den ansträngda Meta – känd som Facebook i ett tidigare liv – har dominerat Twitter (även efter dess inkomstkatastrofklass förra veckan).

Varför har Twitter varit så dåligt?

Twitter har haft problem med sin långsiktiga vision ett tag. De rullade nyligen ut Twitter Blue-funktionen, en prenumerationstjänst som erbjuder funktioner som en redigeringsknapp. Även då är tjänsten endast tillgänglig i ett fåtal utvalda länder – något Musk redan har indikerat att han kommer att ändra.

Flera chefer har också kastats bort, eftersom Tesla-chefen ser ut att drastiskt skaka om saker och ting. En annan intäktsgenereringsvinkel Musk vill eftersträva är verifieringsprocessen, med rykten som cirkulerar om att han kommer att ta ut upp till $20 per månad för den eftertraktade blå bocken.

Detta är vettigt, åtminstone för mig. Twitter släpade efter konkurrenterna för länge, utan att riktigt veta vad dess identitet var och vad dess långsiktiga mål var. Inte bara kommer dessa avgifter att hjälpa till med intäktsgenerering, utan de kommer också att hjälpa till med bots.

Vem styr världen? Bots

Bot-konton har varit den största källan till kontroverser under hela denna Twitter-affär och anledningen till att det tog så lång tid att gå igenom. Twitter har genomgående insisterat på att bots utgör mindre än 6% av dess dagliga aktiva användare, något som Musks team bestred.

Det råder ingen tvekan om att det är ett enormt problem. Jag kommer att twittra ut den här artikeln när den är live, och utan tvekan kommer det omedelbart att finnas ett par bot-svar under den som förespråkar ett köp av GoingToTheMoonDogeCoin, eller berättar för mig om en professionell handlare som kan ”hjälpa mycket och tjäna $100 till $10 000 på en vecka”.

Men Twitters bots och problem med intäktsgenerering är inte det enda som Musk siktar på att skaka om. Den andra är yttrandefrihet och censur.

Trump svarade på sin egen sociala medieplattform, Truth Social, att han är ”mycket glad över att Twitter nu är i sansade händer”. Kontroversen kring Twitters hantering av den polariserande före detta presidentens retorik hjälpte faktiskt inte saken alls, och är en av anledningarna till att Musk angav som ett motiv för att ta över företaget.

Det är här vi hamnar på tråkigt territorium – är det sunt för ett företag med så mycket inflytande att vara privatnoterat? Vem vet, men det finns få karaktärer som drar så många passionerade åsikter – positiva och negativa – som Mr Musk. Jag antar att vi bara får hoppas att de som ser det goda i honom har rätt.

Investerare

Men för investerare avslutar Musks affär ett kapitel av deras investeringskarriär som de troligtvis gärna tar slut. Inte bara är övertagandet ratificerat i en tid då teknikaktier krossas, utan Twitter var aldrig en bra investering i första hand – som ovanstående diagram visade.

Musk har minskat deras förluster, eller kanske till och med kastat dem en olivkvist, beroende på hur baisse du var på Twitters framtidsutsikter.

Och en sak till – det är ännu en påminnelse om hur svårt det är att slå marknaden, något jag beklagar hela tiden.