Krypto avviker från aktier för tredje gången i år

Av:
nov 11, 2022
Listen to this article
  • Bitcoin och aktiemarknaden har varit i lås hela året
  • Tre avvikelser har inträffat: kollaps av Terra, Celsius och nu FTX
  • Volatiliteten är fortfarande betydligt högre än i aktier, vilket diagrammen nedan visar

Vilken vecka för krypto.

Kollapsen av en av branschens nyckelbörser, FTX, har kastat hela marknaden i oordning (djupdykning här). Med ett hål i balansräkningen på enligt uppgift upp till 8 miljarder dollar har marknaderna vacklat igen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är den största händelsen inom krypto sedan maj, då Luna, det tidigare topp 10-myntet, dödsspiralerade till noll tillsammans med UST stablecoin. Att kartlägga priset på Bitcoin under året visar hur dessa två episoder drog ner priset i båda fallen.

Jag har jobbat mycket med korrelationen mellan Bitcoin och aktiemarknaden i år, senast denna djupdykning. Jag kartlagde korrelationen och märkte att den tog fart markant i april i år – precis när vi gick över till en ny ränteordning.

Som den här senaste rapporten från Bitfinex indikerar började korrelationen falla i oktober – vilket också återspeglas i diagrammet ovan. Rapporten indikerade också att utvecklingen för Bitcoin och Ethereum i år var bättre än tekniska aktier som Meta och Snap.

Den senaste veckan har vi dock sett en stor divergens. Naturligtvis beror detta på FTX-debaclet. Om FTX inte hade imploderat är det faktiskt intressant att fantisera om var Bitcoin kan ha varit. En positiv inflationsavläsning fick börsen att raketa uppåt, där Nasdaq hoppade 7,5% och S&P 500 ökade med över 5%.

Även om Bitcoin återhämtade sig, visar priserna under året att detta är den tredje stora avvikelsen mellan de två tillgångsklasserna: den första är Luna-kollapsen (8 maj) och Celsius stoppar uttag, vilket signalerar deras kollaps (12 juni).

Uppgifterna målar upp en intressant bild. Även om Bitcoin har följt krypto hela året, är det fortfarande benäget att utsättas för stora idiosynkratiska risker. Dess volatilitet är också ett snitt över börsen, för att uttrycka det milt. Se inte längre än diagrammet jag ritade nedan över den dagliga prisförändringen för båda tillgångsklasserna.

Sammanfattningsvis förblir Bitcoin i hög grad fången i det osäkra makroklimatet vi befinner oss i. Inflationsmätningar och Federal Reserves agerande är fortfarande nyckeln, som har höjt räntorna i en aldrig tidigare skådad hastighet.

Dock har krypto fortfarande idiosynkratiska risker – vilket händelserna i veckan visar. Före FTX såg vi också Luna-kollapsen och Celsius-incidenten få kryptomarknaderna att falla medan aktiemarknaden fortsatte som vanligt.

DET kommer att bli intressant att spåra korrelationen och volatiliteten i det långa loppet, men för tillfället – och åtminstone inom överskådlig framtid – är krypto fortfarande ett betydande snitt över när det kommer till risk.