Varför faller Tesla-aktien? 2023 börjar med 14% nedgång

Av:
Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Tesla stängde 2022 ned 68%, den fjärde sämst presterande aktien i S&P 500
  • Aktien rasade ytterligare 125 på tisdagen efter en besvikande leveransrapport
  • Goldman Sachs analytiker säger att rapporten bara är "inkrementell negativ"

Jag skrev ett stycke för bara två veckor sedan där jag analyserade Tesla-aktiens kollaps. Som jag skrev handlades den till $138, en nedgång med 64% jämfört med året innan. När vi alla pressade våra kroppar att uthärda ytterligare en utekväll på nyårsafton handlades Tesla för $123, så stängde officiellt för år 2022 ned 68%. Aj.

Ett par dagar in i 2023 har den inte visat några tecken på att bryta sitt mönster, och sjunger ner ytterligare 12% på tisdagen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tesla tappar efter besvikande leveranssiffror

Den senaste nedgången kom efter en besvikelse av fordonsproduktion och leveranssiffror för fjärde kvartalet, som missade analytikernas förväntningar.

Biltillverkaren rapporterade över 405 000 leveranser för kvartalet och 1,31 miljoner totala leveranser för året. Även om båda dessa var Tesla-rekord – och uppgick till en ökning med 40% av leveranssiffrorna från 2021 – föll måttet fortfarande under de 427 000 som förväntades för kvartalet.

Nyheten är bara det senaste slaget mot det ansträngda företaget. Det var den fjärde sämst presterande aktien av S&P 500 – och det här var ett år som medförde hård konkurrens.

Vad händer härnäst för Tesla 2023?

När man ser framåt är den viktigaste faktorn fortfarande den strama penningpolitiken från centralbanker runt om i världen, som har dragit ner aktieavkastningen genom stigande räntor i hopp om att dämpa den obevekliga inflationen.

Dessa högre kurser innebär att vinstförväntningar i framtiden diskonteras tillbaka mer aggressivt, vilket skadar värderingen av aktier. Det betyder också att det finns ett alternativ för investerare att lagra förmögenhet, med Fed funds-räntan nu 4,25%-4,5%, jämfört med 0% för inte så länge sedan.

När det gäller denna rapport är den dock på en holistisk basis inte alltför negativ. Kortsiktiga intjäningsförväntningar är bara – kortsiktiga. Siffrorna representerar fortfarande stark tillväxt, med Goldman Sachs analytiker som beskriver leveransrapporten bara är en “inkrementell negativ”.

Återigen, med rädslan för lågkonjunkturen som växer när kärninflationen förblir ihållande, kan det också bli en buckla i efterfrågan på Tesla-bilar i år, om Fed ska fortsätta med sin hökiska politik. Men som alltid är det svårt att förutse Feds penningpolitik…

Elon Musk kan ha missuppfattat vissa saker, men den polariserande miljardären hade rätt på en punkt: