Bör jag köpa Coca-Cola-aktier i januari 2023?

Av:
Jan 5, 2023
Listen to this article
  • Coca-Colas aktier är inte undervärderade
  • Den första stödnivån ligger på $60
  • Coca-Cola skulle kunna öka sin närvaro i alkoholutrymmet

Coca-Cola Company (NYSE: KO)-aktien har gått upp mer än 15% sedan den 10 oktober 2022, och det nuvarande priset är $62,20.

Coca-Cola rapporterade starka resultat för tredje kvartalet i oktober, men stigande räntor, en mörkare makrobakgrund och högre insatskostnader kan sätta press på Coca-Colas aktier under de kommande veckorna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Coca-Cola skulle kunna öka sin närvaro i alkoholutrymmet

Det tredje kvartalet 2022 var ganska positivt för Coca-Cola, och företaget rapporterade intäkter och vinst högre än analytikers konsensusuppskattningar.

De totala intäkterna har ökat med 11% i fjol till $11,1 miljarder, vilket var $600 miljoner över förväntningarna, medan Non-GAAP vinst per aktie var $0,69 (slog med $0,05).

Den organiska försäljningen ökade med 16% under tredje kvartalet, och det är viktigt att notera att Coca-Cola förväntar sig att leverera organisk intäktstillväxt på 14% till 15% för hela räkenskapsåret 2022.

Coca-Cola fortsätter att utvecklas under VD James Quincey, och enligt det främsta globala oberoende investeringsbankrådgivningsföretaget Evercore ISI, kan dryckesjättens nästa stora drag vara att öka sin närvaro i alkoholområdet. Analytiker Robert Ottenstein från Evercore ISI sa:

Alkoholområdet är ett tydligt område som skulle hjälpa Coca-Cola att driva sitt mål att fördubbla antalet kunder under de kommande tio åren och nå sitt topplinjemål på 4% till 6% tillväxt.

Även om företaget har en stark marknadsposition och hög prissättningskraft är Coca-Cola-aktien inte undervärderad och den nuvarande direktavkastningen på 2,8% verkar inte tillräckligt attraktiv för att acceptera de nuvarande riskerna i samband med stigande räntor, en mörkare makrobakgrund och höga insatskostnader.

Investerare fortsätter att oroa sig för att en aggressiv Federal Reserve kommer att driva ekonomin in i en djup lågkonjunktur som kan sänka företagens vinster och aktiemarknader.

Den federala fondens ränta ligger nu i intervallet 4,25% till 4,5%, vilket är den högsta nivån sedan 2007, men inflationen är fortfarande långt över vad Fed tror är förenligt med ett stabilt pris.

Hög inflation indikerar att den amerikanska centralbanken har mer att göra, och den amerikanska aktiemarknaden kommer sannolikt att uppleva en viss turbulens på sikt.

Låt oss nu ta en titt på grunderna. Med ett pris-till-vinst-förhållande (eller “P/E”) på 25,2 ligger Coca-Cola på den dyrare sidan av marknaden, med tanke på att många företag på den amerikanska aktiemarknaden för närvarande har P/E-tal under 15.

Enligt pris/försäljningsförhållande (börsvärde/intäkter) handlas Coca-Cola-aktien till 6,42, vilket är mer än två gånger högre än pris/försäljningsförhållandet för PepsiCo, Inc. (NASDAQ: PEP), vilket handlas till ett P/S på 2,98.

Coca-Cola handlas till mer än tjugo gånger TTM EBITDA, medan PepsiCo handlas till sexton TTM EBITDA. För att motivera sin nuvarande värdering skulle Coca-Cola behöva producera enastående tillväxt långt över marknaden, vilket inte kommer att bli lätt.

Teknisk analys

Coca-Cola Company-aktien har avancerat mer än 15% sedan den 10 oktober 2022, men kursen har återigen rört sig under det 10-dagars glidande medelvärdet.

Detta kan tyda på att priset igen kan falla under 60 dollar, och potentiella investerare bör tänka på att om den amerikanska aktiemarknaden går in i en mer betydande korrigeringsfas kan aktiekursen ligga på mycket lägre nivåer.

Datakälla: tradingview.com

Den första stödnivån står på $60, medan $70 representerar den viktiga motståndsnivån. Om priset faller under $60, skulle det vara en “sälj”-signal, och vi har den öppna vägen till $55 eller till och med under.

Omvänt, om priset hoppar över $65, kan nästa mål vara motstånd vid $70.

Sammanfattning

Coca-Cola-aktier har avancerat mer än 15% sedan den 10 oktober 2022, men investerare bör komma ihåg att Coca-Cola-aktier inte är billiga till det aktuella priset. Den nuvarande direktavkastningen på 2,8% verkar inte heller attraktiv i den rådande ekonomiska situationen, där den amerikanska centralbanken fortsätter att agera aggressivt.