VIDEO: Idrott och investeringar – hur man värderar idrottslag

Av:
Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Manchester United och Liverpool är för närvarande till salu, men hur värderar vi dessa idrottslag?
  • Nationalstater har köpt Newcastle, Manchester City och PSG och är kopplade till fler köp
  • Kyle Fox från KRF Capital är med i Invezz-podden för att prata sport och investeringar

Jag har länge funnit sport och investeringar en ganska fascinerande blandning.

Det är inte länge sedan som sport knappast övervägdes inom denna ram, men idag skulle de flesta hänvisa till det som sin egen nisch inom det allomfattande begreppet “alternativa tillgångar“. För att diskutera denna spännande värld av sport och investeringar, pratade jag med Kyle Fox från KRF Capital, ett oberoende rådgivningsföretag som investerar i olika tillgångsklasser, inklusive sport.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

När det kommer till idrottsvärlden är det ingen brist på material här. Engelska Premier League är kanske den mest intressanta, och något vi har tagit upp flitigt. Just i morse dök det upp rapporter om att Qatar funderar på att köpa ett intresse i Tottenham Hotspur. Manchester United och Liverpool är för närvarande till salu. Newcastle såldes nyligen till Saudiarabiens suveräna förmögenhetsfond. Saker och ting har förändrats inom fotbollen, och de har förändrats snabbt.

Många av dessa länder eftersträvar inte vad konventionella investerare skulle hänvisa till som en disciplinerad värderingsprocess, dock med andra skäl än ekonomiska för att investera i dessa sportklubbar – något som är uppenbart när man bedömer hur vissa av klubbarna drivs efter övertagning.

Vi pratar om den mystifierande processen som är värderingen av ett professionellt idrottslag, paradoxen med att driva en fotbollsklubb som ett företag (något jag publicerade en djupdykning om angående Manchester United och Glazers här) och riktmärket som är den senaste försäljningen av Chelsea.

Kyle och jag diskuterade också skillnaden mellan den europeiska och nordamerikanska sportmodellen, med den senare med franchisetak med lönetak, ingen nedflyttning och ligor byggda kring idén om paritet, där det sämsta laget fick det bästa draftvalet följande år. Europeisk sport är ett helt annat bollspel (ursäkta ordleken), och detta har också konsekvenser för lönsamhet och värdering.

Slutligen diskuterar vi också de potentiella implikationerna av metaversen på sport- och sportvärderingar, och det ständigt föränderliga tekniklandskapet och vilka följdeffekter som kan vara, och om det finns något att notera här att tänka på kring kryptovaluta.

Om du är intresserad av sport och investeringar kan det här avsnittet vara något du gillar.

Fortsätt konversationen på Twitter med @InvezzPortal och @DanniiAshmore . Eller besök https://krfcap.com/ för mer information om KRF Capital.

Tack för att du lyssnade, följ oss och prenumerera här: