Ryssland omfamnar kinesisk yuan när attacken mot den amerikanska dollarn fortsätter

Av:
Mar 23, 2023
Listen
  • Kinas president Xi Jinping är i Ryssland, där han och Putin har skrivit på flera ekonomiska avtal
  • Putin har ställt sig bakom yuanen för internationell handel
  • Dollarn är fortfarande den globala reservvalutan men den kinesiska yuanen har blivit ett mycket större hot

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Relationen mellan Ryssland och Kina fortsätter att stärkas. Kinas president Xi Jinping är för närvarande på statsbesök i Ryssland, där flera tillkännagivanden har gjorts som befäster det ekonomiska samarbetet mellan de två länderna framöver.

En av de mest påverkande är kanske Putins godkännande av den kinesiska yuanen som den valda valutan för internationell handel.

Vi är för att använda den kinesiska yuanen för bosättningar mellan Ryssland och länderna i Asien, Afrika och Latinamerika. Jag är övertygad om att dessa former av bosättning i yuan kommer att utvecklas mellan ryska partner och deras motsvarigheter i tredjeländer.

Vladimir Putin

Varför kastar Ryssland bort dollarn?

Copy link to section

Trots ett gemensamt uttalande från de två presidenterna om att de ekonomiska överenskommelserna, som är totalt 14, inte var konfronterande till sin natur … och inte riktade mot (andra) länder, ses åtgärden allmänt som en fortsatt ansträngning av Putin för att avskaffa dollarn, som har varit världens reservvaluta sedan andra världskriget.

Ryssland har hämmats av sanktioner från väst sedan de invaderade Ukraina i februari 2022. En av de mest påverkande av dessa sanktioner har varit att dess banker stängts utanför SWIFT, den internationella betalningskanalen.

  • Save

Detta har gjort det betydligt mer utmanande att genomföra betalningar i dollar eller euro. Som ett resultat av detta har man tvingats titta på alternativ.

Vissa analytiker fruktar att den ryska ekonomin redan är överberoende av yuanen. Redan före kriget i Ukraina hade Ryssland planerat att minska sitt beroende av dollarn. Nu har de tvingats påskynda dessa ansträngningar.

Andelen utländsk valuta i ryska banker sjönk till 15% under tredje kvartalet 2022. Yuan-betalningar på den ryska marknaden har ökat med 32%, medan dollar- och eurobetalningar har minskat med 52% respektive 24%. Även på den ryska aktiemarknaden har yuanens andel av handeln hoppat från 3% till 33%.

Kommer dollarn alltid vara reservvalutan?

Copy link to section

Det följer på växande rop runt om i världen om att dollarns dominans kan avta, även om den fortfarande har kvar en hållning på den globala reservstatusen.

IMF släppte ett dokument 2022 som utvärderade “smygbortfallet av den amerikanska dollarn”. Det visade en valuta som fortfarande behåller ett absolut dominerande grepp på topplatsen, men gav också anledning att tro att den trendade nedåt.

Centralbankerna allokerade mer till otraditionella valutor, samtidigt som dollarns andel av den globala handeln också minskade.

  • Save

Naturligtvis har världen förändrats mycket sedan dess. Tidningen publicerades i mars 2022. Sedan dess har inflationen spiralerat uppåt och världen har övergått till en stram monetär regim, med en av de snabbaste räntehöjningscyklerna i minnet.

Med inflationen galen har dollarn faktiskt stärkts mot andra valutor, eftersom investerare har strömmat till den med tanke på dess trygga tillflyktsortsegenskaper och status som den globala reservvalutan – om än med en tillbakagång de senaste månaderna då inflationen har mjuknat.

Ändå betyder dollarns förstärkning mot de andra stora valutorna inte nödvändigtvis dess plats eftersom reservvalutan gör detsamma.

Ryssland och Kinas ansträngningar kommer att fortsätta att försöka urholka den statusen. Hittills har dollarn förblivit kung, men det är utan tvekan rättvist att säga att hotet från den kinesiska yuanen har vuxit kraftigt de senaste åren.

Dess band med Ryssland, och Rysslands bekräftelse att de kommer att fortsätta att driva yuanen för handel, är bara den senaste påminnelsen om det.

  • Save
  • Save