USD/COP: Vad händer härnäst för peson när Colombias inflation lättar?

Av:
May 5, 2023
Listen
  • USD/COP-paret drev nedåt efter de senaste inflationsdata från Colombia.
  • Colombias inflation sjönk något i april med hjälp av den starka peson.
  • Den colombianska centralbanken kommer sannolikt att hålla en hökaktig ton.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg

USD/COP- växelkursen drog sig tillbaka något på fredagen efter den senaste Colombias konsumentinflationsdata. Den sjönk till den lägsta 4 547 på fredagen, lägre än veckans högsta på 4 723. Sammanlagt har den colombianska peson hoppat med mer än 7% mot den amerikanska dollarn i år.

Inflationen i Colombia lättar

Colombia, liksom andra länder, har en stor utmaning med inflationen eftersom priserna på de flesta varor hoppar. Den senaste tiden har dock inflationstakten mattats något, med hjälp av den stärkta peson. Enligt statistikbyrån sjönk Colombias totala konsumentinflation från 1,05 % i mars till 0,78 % i april. Denna nedgång var större än medias uppskattning på 0,90 %.

KPI sjönk också från ett år tidigare. Det överordnade konsumentprisindexet sjönk från 13,34 % i mars till 12,82 %. Denna nedgång var också lägre än medianuppskattningen på 12,96 %. Inflationen ligger fortfarande kvar på den högsta nivån på mer än 24 år.

De officiella KPI-siffrorna kom samma dag som centralbanken beslutade att uppgradera inflationsutsikterna i landet. Man räknar nu med att inflationen i genomsnitt kommer att bli 9,5 % i år, högre än den tidigare uppskattningen på 8,7 %. Dessa siffror är högre än bankens mål på 3%.

Bank of Colombia räntehöjningar

Som ett resultat finns det en sannolikhet att centralbanken kommer att fortsätta höja räntorna under de kommande månaderna. Det har höjt räntorna från 1,75 % under pandemin till 12,75 %, vilket gör den till en av de mest hökaktiga centralbankerna på tillväxtmarknaderna. Analytiker förväntar sig att centralbanken kommer att fortsätta höjningen i år.

BoC-räntehöjningarna har sammanfallit med de från USA. Som vi skrev här , beslutade Federal Reserve att höja räntorna med 0,25% denna vecka, vilket kommer att höja räntorna till 5,25%. Analytiker räknar med att banken kommer att lämna räntorna på den nivån i flera månader till.

USD/COP-prognos

Det dagliga diagrammet visar att USD till COP-växelkursen har rört sig nedåt under de senaste månaderna. Det har bildat en baisseartad kanal som visas i blått. Detta pris ligger några punkter under ovansidan av den fallande kanalen.

Paret har rört sig under det 50-dagars glidande medelvärdet. Därför kommer USD/COP-paret sannolikt att förbli inom detta intervall och sedan ha ett hausseartat utbrott till den övre sidan av kanalen vid 4 800.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10