Hade Fitch Ratings rätt i att nedgradera USA:s triple-A-betyg?

Av:
Aug 2, 2023
Listen
  • Fitch Ratings sänkte USA:s trippel-A-betyg på tisdagen.
  • Byrån citerade landets skyhöga skuldbörda och växande underskott.
  • Den offentliga skulden förväntas uppgå till 50 biljoner dollar under de närmaste åren.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Fitch, ratingbyrån som ägs av Hearst, gjorde ett viktigt tillkännagivande som kommer att få stor inverkan på finans. Företaget, ett av de tre stora, bestämde sig för att sänka Amerikas kreditvärdighet från AAA till AA+. Andra byråer som Moody’s och S&P Global har behållit sina starka betyg.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Fitch nedgraderar USA

Copy link to section

I sitt uttalande varnade Fitch Ratings för att den amerikanska ekonomin var i riskzonen när offentliga skulder och underskott hoppade till rekordhöga. Nedgraderingen av betyget kom mindre än två månader efter att USA med nöd och näppe undvek ett fallissemang då regeringen fick slut på kontanter.

USA undvek ett fallissemang efter att lagstiftarna godkände ett avtal om att skjuta upp skuldtaket i två år. Sedan affären godkändes har USA redan lånat över en biljon, vilket bringar skulden till över 32 biljoner dollar.

Beslutet att nedgradera USA hade blandade reaktioner, med sekreterare Janet Yellen som sprängde flytten. På samma sätt sa Larry Summers, som ledde finansministeriet under Obama och exakt förutspådde inflationen under pandemin:

“USA står inför allvarliga långsiktiga finanspolitiska utmaningar. Men beslutet av ett kreditvärderingsinstitut idag, eftersom ekonomin ser starkare ut än väntat, att nedgradera USA är bisarrt och odugligt.”

Hade Fitch rätt i att nedgradera USA?

Copy link to section

Jag tror att Fitch gjorde rätt i att nedgradera USA, vilket kommer att leda till högre upplåningskostnader på kreditmarknaden.

För det första, som jag skrev här , skjuter landets offentliga skuld i höjden i en aldrig tidigare skådad takt. Data visar att USA har över 32 biljoner dollar i skuld, en betydande ökning från för några år sedan. Till exempel hade landet 13 biljoner dollar i skuld 2010. Det betyder att det har lånat över 20 biljoner dollar på tre år.

I den här situationen skulle det vara vettigt om USA sänkte sin skuldbörda. Alla tecken tyder tyvärr på att budgetunderskottet kommer att fortsätta under de kommande åren. Fitch uppskattar att underskottet kommer att vara 6,6 % av BNP 2024 och 6,9 % 2025. Därför, som jag skrev i min artikel om guld , kommer USA:s skulder att stiga till över 52 biljoner dollar år 2033.

För det andra kommer USA att kämpa för att betala tillbaka sin skuld om räntorna förblir så höga. USA förväntas spendera över 1 biljon dollar i skuldåterbetalningar i år. Detta är ett betydande belopp eftersom regeringen samlar in mindre än 5 biljoner dollar i skatt. Tänk på att socialförsäkringsfonderna förväntas ta slut till 2034. I sin rapport sa Fitch:

“Under det kommande decenniet kommer högre räntor och den stigande skuldstocken att öka ränteservicebördan, medan en åldrande befolkning och stigande sjukvårdskostnader kommer att öka utgifterna för de äldre frånvarande finanspolitiska reformer.”

Slutligen är USA ovilligt att göra det rätta för att minska den offentliga skulden. I det här fallet skulle det rätta vara att minska utgifterna och öka intäkterna genom att höja skatterna. Regeringen, under både republikaner och demokrater, är ovilliga att minska utgifterna.

Till exempel kommer militärutgifterna, som har misslyckats med revisioner under åren, att passera 1 biljon dollar under det kommande decenniet. Den ligger nu på över 800 miljarder dollar.

Därför tror jag att Fitch gjorde rätt i att nedgradera USA från Triple A till Double A+ på grund av landets finanspolitiska oansvarighet.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
Guld USA USD Nordamerika