Schroders aktiekurs har kraschat: är det ett fynd eller en värdefälla?

Av:
May 8, 2024
Listen
  • Schroders aktiekurs har kraschat med över 40 % från 2021 års högsta.
  • Bolagets vinster har rasat hårt de senaste åren.
  • Det har blivit kraftigt undervärderat och ett potentiellt uppköpsmål.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Schroders (LON: SDR) aktiekurs har varit i ett fritt fall efter att ha nått en topp på 586p 2021. Den har sjunkit med nästan 40% till nuvarande 362p och svävar nära sin lägsta nivå sedan oktober förra året.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Schroders vinster har avdunstat

Copy link to section

Schroders, det största kapitalförvaltningsföretaget i Storbritannien, har kommit under press trots att dess tillgångstillväxt har ökat. I en färsk rapport sa företaget att dess förvaltade tillgångar (AUM) steg från 750 miljarder pund den 31 december till över 760 miljarder pund. Detta är en stark prestation för ett företag som hade över 574 miljarder pund i tillgångar 2020 och över 397 miljarder pund 2015.

Utmaningen för Schroders är att tillgångstillväxten inte har översatts till mer vinster. Företaget gjorde en vinst före skatt på 216 miljoner pund 2016 och 487 miljoner pund 2023. Dess årliga PBT 2023 var en stor nedgång från föregående års 586 miljoner pund. Den tillskrev minskningen till omstruktureringskostnader eftersom den sade upp anställda och minskade sitt kontorsfotavtryck.

Denna prestation kan tillskrivas två huvudorsaker. För det första har det skett en kraftig förändring från aktivt förvaltade fonder till passiva. De flesta investerare drar nytta av passiva fonder till låga kostnader.

För det andra hanterar företaget konsumenttullreglerna i Storbritannien som har tvingat många förmögenhetsförvaltare att sänka priserna. St. James Place , en ledande konkurrent inom förmögenhetsförvaltning, har lidit kraftigt för att ha sänkt sina kundavgifter.

Ändå har företaget gjort några förändringar för att öka sin prestanda. Man har gett sig in på nya områden, särskilt privata marknader. Dess mest anmärkningsvärda affär var förvärvet av Greencoat Capital, en ledande investerare inom energi.

Det har också begränsat sina strategiska områden till branscher som förmögenhetsförvaltning, privata marknader och lösningar. Dessa områden har lett till starka inflöden och står nu förnästan 50 % av de totala rörelseintäkterna. De stod för 31 % av dess inkomst 2016.

Schroders transformation

Schroders står fortfarande inför stora utmaningar. Det finns dock tecken på att företaget har blivit undervärderat eftersom börsvärdet sjönk till 5,8 miljarder pund. Det ger dess PE-kvot till cirka 14, vilket är lägre än FTSE 100-genomsnittet på 18.

Den värderingsmultipeln innebär att det kan bli ett uppköpsmål när intresset för brittiska företag ökar. Köparen skulle få ett brittiskt kvalitetsmärke med över 760 miljarder pund i tillgångar. Men för att göra det skulle företaget behöva övertyga Schroders familj som kontrollerar cirka 54 % av företaget.

En annan möjlighet är att bolaget nu letar efter en ny vd efter att Peter Harrison meddelat sin avsikt att gå i pension. Som vi har sett med Rolls-Royce kan en ny vd få stora konsekvenser i ett företag. Dess aktie har stigit efter att Tufan Erginbilgic blev VD 2023.

Schroders aktiekursprognos

Copy link to section
Schroders share price

SDR-diagram av TradingView

Om vi vänder oss till det dagliga diagrammet ser vi att SDR-aktien bildade ett dubbeltoppmönster på 461p mellan februari och mars förra året. Den kraschade sedan till den lägsta 345p i november 2023. Nu har aktien bildat något som ser ut som ett dubbelbottenmönster vid 346p, ett positivt drag.

Det är dock fortfarande under 50-dagars och 100-dagars glidande medelvärden, vilket är en indikator på att björnar fortfarande har kontroll.

Därför, i detta skede, misstänker jag att aktien kommer att fortsätta att konsolideras när handlare väntar på nästa katalysator, vilket kommer att hända i augusti när företaget släpper sina halvårsresultat.

Ett avbrott under stödet vid 346p kommer att peka på mer nackdelar eftersom det kommer att ogiltigförklara mönsterbildningen med dubbel botten. Om detta händer kan aktien falla till 320p, dess lägsta svängning 2022.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Aktier & Fonder Finans & bank Marknadsanalys